Анализи

Даниел Вълчев: Връщаме се към тази чудесна кочина, в която живяхме през 90-те години

  17.11.2023 21:45  
Даниел Вълчев: Връщаме се към тази чудесна кочина, в която живяхме през 90-те години

„От това, което видяхме вчера и това, което виждаме днес, според мен ние с много бързи стъпки се връщаме към тази „чудесна” кочина, в която живяхме през 90-те години”. Това заяви адвокатът и политик проф. Даниел Вълчев в предаването „Пресечна точка” по повод футболния протест в София в четвъртък вечер и политическите прецеденти от последните дни.

„Агресията в обществото, неуважението към мнението на другия, желанието да останеш на някакъв повод независимо какво мислят хората, някакви раздути бюджети, които нашите деца ще изплащат – всичко това ме кара да се чувстват наистина като през 90-те години, а това е много лошо”, добави още деканът на Юридическия факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, цитиран от Нова телевизия.

По думите му първото нещо, което няма как да не направи впечатление, е „драматичната некомпетентност на Министерството на вътрешните работи”. Според него не става дума за „момчетата, които са на улицата и са си изпуснали нервите”, а че те не са обучени да действат по определен начин. Техните ръководители не могат да се справят с такава ситуация, убеден е Вълчев.

Юристът посочи, че реакцията на вътрешния министър Калин Стоянов е неадекватна заради реакцията му, според която нищо не се е случило. Той посочи, че системата на МВР е изключително нереформирана и се нуждае от дълбоки промени.

„Още една прилика с 90-те години е, че крайно много случайни хора са на ключови позиции в държавата и институциите, и ефектът от това няма да бъде добър за нас. В същото време ние нехаем, защото не ходим особено много и на избори”, заяви бившият министър на образованието.

Що се отнася до проектобюджета за 2024 година, Даниел Вълчев заяви, че „по-ляв, популистки и глупав бюджет от този на Асен Василев” не е виждал. Според него управляващите ще намерят консенсус по тази и други спорни теми като дерогацията, защото повечето от тях нямат свободна воля.

 


Анкета

Какво търсите най-често в интернет?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14