Анализи

Вижте какво казват службите за руския петрол и Лукойл

  16.11.2023 15:40  
Вижте какво казват службите за руския петрол и Лукойл

Резюме на докладите, които службите - Държавна агенция национална сигурност (ДАНС), Държавна агенция разузнаване (ДАР) и Служба "Военно разузнаване", са изпратили до премиера Николай Денков за това какви са рисковете от по-ранно прекратяване на дерогацията за руски петрол, разпространи днес Министерският съвет.

По-рано днес премиерът събра наново службите, шефовете на комисии и част от партиите в парламента, представители на президентството, експерти и др. на заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет. ГЕРБ и ДПС обаче напуснаха заседанието по-рано като обявиха, че не виждат причина за прекратяването на дерогацията да се чака до догодина, както настояват от ПП-ДБ. Премиерът Денков обясни обаче, че и според експертите, и според службите, съществува риск цените на горивата да се покачат, но и да се стигне до недостиг, ако дерогацията бъде прекратена по-рано от 1 март 2024 г.

"При своевременен внос на достатъчни количества петрол и петролни продукти от алтернативни на Русия източници и на достъпни за българския потребител цени, прекратяването на дерогацията няма да доведе до съществени негативни влияния върху пазара на горива у нас и върху функционирането на икономическите отрасли като цяло", посочва в доклада си шефът на ДАНС Пламен Тончев.

Вижте резюме от доклада на ДАНС.

"От съществено значение за националната и енергийната сигурност на страната ни е продължаването работата на рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас" АД в непрекъснат режим. Водещо предизвикателство в този контекст е осигуряването на количества суров петрол за работата на нефтопреработвателния завод от алтернативни на Русия източници, както и тяхното транспортиране до България. Очакван е също ръст на цените на петролните продукти, произвеждани от рафинерията, вкл. и на горивата, което ще увеличи инфлационния натиск в страната. Възможни са и ответни негативни реакции от руска страна както в политически, така и в икономически план", предупреждава обаче в доклада си шефът на ДАР Антоан Гечев.

Вижте резюме от доклада на ДАР.

"Служба "Военно разузнаване" не може да направи оценка за последиците и рисковете за националната сигурност на Република България при евентуална отмяна на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за държавата ни в тридневен срок, тъй като поради законови ограничения не добива и не разполага с информация за наличностите в страната, вноса на готови продукти и възможностите за увеличаването му, действащите договори и възможностите на националната транспортна мрежа", пише пък шефът на военното разузнаване Венелин Венев. В докладът на службата обаче са посочени рисковете за закупуване на петрол от неруски страни, направена е и оценка на пазарите.

Вижте резюме от доклада на военното разузнаване./ 24часа


Анкета

Какво търсите най-често в интернет?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14