Свят

ООН: Около 200 000 палестинци са избягали от Северна Газа и се насочват към южната част

  14.11.2023 21:17  
ООН: Около 200 000 палестинци са избягали от Северна Газа и се насочват към южната част

Палестинци, останали в капан в най-голямата болница в Газа, изкопават общ гроб, в който да погребат пациенти, загинали след израелски удари, предаде Ройтерс.

Израелските сили обсадиха болницата "Аш Шифа" в град Газа, за която твърдят, че се намира над подземни тунели на "Хамас". Радикалната групировка, която управлява Газа, отрича там да има нейни бойци и каза, че 650 пациенти и между 5000 и 7000 други разселени мирни жители са в капан и са под постоянен обстрел. "Хамас" съобщи също, че 40 пациенти са загинали в последните няколко дни, включително и три бебета, чиито кувьози са били изключени след спирането на тока.

Пет седмици след като Израел заяви, че ще унищожи "Хамас" в отговор на нападението на радикалната групировка на 7 октомври, съдбата на болницата застана в центъра на международното внимание, включително и на САЩ, които са най-близкият съюзник на Израел, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на министерството на здравеопазването в Газа Ашраф ал Кидра се е свързал с болницата и каза, че около 100 тела са започнали да се разлагат и няма начин те да бъдат изкарани навън.

Около 200 000 палестинци са избягали от Северна Газа и са се насочили към южната част на ивицата, където условията в последните дни също се влошават, предаде Асошиейтед прес, като се позова на агенция на ООН.

По-рано Израел призова мирните жители да се евакуират от град Газа и околните области в северната част, но южната част на анклава не е много по-безопасна, отбелязва АП. Израел извършва въздушни удари срещу ивицата и поразява цели, за които твърди, че са на "Хамас", но много често загиват жени и деца.

Убежищата на ООН в Южна Газа са препълнени, като 160 души разполагат само с една тоалетна. Около 1,5 милиона палестинци са напуснали домовете си и хората се редят на опашки, на които чакат с часове за парче хляб и вода. Контейнерите за отпадъци преливат, канализацията наводнява улиците и няма вода, тъй като няма и гориво, което да захранва системите за водоснабдяване. След началото на войната Израел забрани вноса на гориво, като заяви, че "Хамас" ще го използва за военни цели.
За лошите условия допринася и дъждовното и студено време, като в палатков лагер пред болница в централния град Деир ал Балах хората се блъскаха в калта, докато опъваха найлонови брезенти върху нестабилни палатки.

Агенцията на ООН за палестински бежанци, която едва успява да помогне на над 600 000 бежанци, подслонени в училища и други съоръжения в Южна Газа, каза, че вероятно горивото ще свърши утре. Така организацията ще е принудена да спре повечето си операции за подпомагане и няма да може да продължи ограничените доставки на храна и лекарства през граничния пункт "Рафах" между Газа и Египет, който е единствената връзка на анклава с външния свят.

Израел обвинява "Хамас", че използва болници, за да укрива бойците си и каза, че главният команден център на групировката се намира във и под болницата "Аш Шифа". Израел заяви, че данните за това са на разузнаването на страната, но не представи доказателства, които да подкрепят твърденията. Както "Хамас", така и болницата, поканиха международни организации да разследват съоръжението.

В продължение на седмици персоналът в болницата е принуден да извършва операции без упойка на ранени от войната пациенти, както и на деца, използвайки оцет за дезинфекция.
Според здравното министерство в Газа животът на 36 бебета е изложен на риск, тъй като няма електричество за кувьозите им. Израелската армия заяви, че е започнала работа по изпращането на кувьози в Газа, но говорител на Световната здравна организация каза, че те биха били безполезни без електричество.

Червеният кръст съобщи вчера, че е опитал да евакуира около 6000 души от друг град в анклава, но операцията е прекратена заради обстрелване и сражения.
По данни от петък повече от 11 000 палестинци са били убити след началото на войната, съобщи здравното министерство и допълни, че около 2700 души са в неизвестност.

Около 250 000 израелци също са били евакуирани от населените места близо до Газа, където палестински бойци продължават да изстрелват ракети. Има евакуирани и по северната граница на страната, където Израел и ливанската групировка "Хизбула" многократно си размениха огън.


Анкета

Какво търсите най-често в интернет?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14