Спорт

Край на сагата! Мачът България - Унгария ще е в София

  14.11.2023 14:19  
Край на сагата! Мачът България - Унгария ще е в София

Евроквалификацията България - Унгария, която е предвидена за четвъртък (16 ноември) от 19:00 часа, ще се играе в София. Това обяви на своя официален сайт Унгарската футболна федерация. В информацията се добавя, че мачът ще е пред празни трибуни на стадион "Васил Левски".

В публикацията на сайта на Унгарската футболна федерация е посочено, че са били уведомени от УЕФА, че по искане от българска страна мачът ще се проведе в столицата. 

По искане на България УЕФА смени мястото на мача за първи път миналата седмица и за втори път днес, посочват още от Унгарската футболна федерация.

Впоследствие от БФС също потвърдиха тази информация и така заветният мач ще е в София.

"След безпрецедентното решение на община Пловдив да наруши предварителното споразумение за използване на стадион „Христо Ботев" и да даде отказ на националния отбор на България да проведе следващия си мач от европейските квалификации на съоръжението, и последвала комуникация между всички заинтересовани страни, в т.ч. държавните власти, днес УЕФА разпореди двубоят между България и Унгария да бъде изигран на Националния стадион „Васил Левски" в София на 16.11.2023 година от 19:00 часа при закрити врата.

Решението на европейската централа е базирано на актуално становище на СДВР, която се ангажира с опазването на обществения ред преди, по време и след края на срещата. Изразената позицията на СДВР е въз основа на промяна на обстоятелствата – решението на УЕФА за недопускане на публика на стадиона.

Предвид гаранциите за обезпечаване на реда от страна на столичната полиция, мачът ще се проведе на Националния стадион „Васил Левски".", написаха от централата ни, която по принцип е организатор на събитието.

Първо информацията за новия развой на събитията обаме бе разпространена и от маджарското издание Nemzeti Sport.

То излезе с информация, че ужасната бъркотия около мача е намерила своето решение, а то е е да се проведе в българската столица на 16 ноември от 19 ч.

Според Nemzeti Sport скоро предстои това да бъде официализирано.

"След като в понеделник официално бе обявено, че стадиона в Пловдив не е подходящ за домакинството на квалификационния мач, българите потърсиха ново място (като Кърджали), но нито един от вариантите не отговаряше на изискванията на УЕФА. Така в крайна сметка двубоят ще се проведе в София, както беше първоначално предвидено", пише Nemzeti Sport. Най-вероятно двубоят ще остане без публика.

Както е известно, двубоят беше преместен от София в Пловдив по инициатива на БФС заради готвения протест срещу неговото ръководство.

Спортният арбитражен съд в Лозана отхвърли иска на специалиста по международно спортно право Георги Градев да отпадна забраната за присъствие на публика по време на европейската квалификация България - Унгария.
Решението бе инициирано от БФС заради предвидения протест срещу неговото ръководство и подкрепено от УЕФА.

Преди минути спортният минитър Димитър Илиев разпореди Националният стадион „Васил Левски" в спешен порядък да бъде приведен в готовност да приеме националните отбори на България и Унгария.

Сагата около целия мач започна с решението на БФС да го премести в Пловдив заради очаквано напрежение при протести срещу ръководството в столицата. Кризата обаче дойде, след като в понеделник сутринта общината в Пловдив реши, че няма да приеме мача заради продължаващия строеж на стадион "Христо Ботев".

Мачът бе пратен в Пловдив, след като СДВР изпрати писмо до БФС, че в София ще бъде тежко по време на двубоя с протеста на феновете, който бе ясен месец преди двубоя. В безпрецедентно обединение запалянковци на всички отбори в България решиха да поискат оставката на ръководството на централата начело с Борислав Михайлов. Веднага всичко бе изпратено в Нион и оттам преместиха двубоя и решиха той да се играе при закрити врата.

След това дойде кризата със строежа на "Христо Ботев" и така накрая се стигна до варианта мачът да е в Кърджали. Кметът на града Ерол Мюмюн вече бе обявил в интервю за "Дарик", че 99% градът приема двубоя, че срещата ще е "без публика, защото сме наказани", но "ще е празник за хората в града"... Но малко преди полунощ в понеделник срещу вторник новият градоначалник излезе с публикация във фейсбук. В нея обявява две важни неща, които снишиха процентите мачът да е в Кърджали по-близо до 0,99, отколкото до 99 - нямало официално писмо от БФС и градът щял приеме мача само с фенове.


Анкета

Какво търсите най-често в интернет?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14