Анализи

Борисов поиска сглобката с ПП-ДБ да се изпълнява или предоговаря

  08.11.2023 14:26  
Борисов поиска сглобката с ПП-ДБ да се изпълнява или предоговаря

ГЕРБ ще настоява за повече влияние в изпълнителната власт, а не за разваляне на "сглобката" с "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ). Това се разбра от думите на лидера на партията Бойко Борисов по време на съвещание с парламентарната група на формацията.

На сбирката, обявена още в нощта на местните избори, трябваше да се решава какво да се прави със съвместното управление с ПП-ДБ. Вместо това обаче стана ясно, че крайното решение ще се вземе в събота на национално съвещание на ГЕРБ във Велико Търново.

По-рано през деня ГЕРБ и ДПС провалиха първото заседание на парламента след местните избори. Официалният аргумент за отсъствието им са партийни ангажименти. Неофициално обаче се обяснява, че причината е желанието на Бойко Борисов са покаже, че "сглобката" не може да функционира без партията му.

Междувременно опозиционите партии - БСП, "Възраждане" и ИТН, внесоха пореден вот на недоверие срещу правителството на Николай Денков заради политиката в сферата на националната сигурност.

Не сме опозиция

"Ние не сме опозиция. Да, тук може би сглобката и механизмът трябва да се предоговаря или да се изпълнява", заяви Борисов в началото на срещата. Част от събранието беше излъчвано на живо във фейсбук страницата му.

С доста по-спокоен тон от неделя, когато нарече формулата на управлението "пошла някаква връзка" и поиска коалиция с "план, програма и време", сега Борисов на практика даде заявка за повече контрол върху правителството и отделни министри.

"Решението е така, както в началото си спомняте казахме, те да управляват, а ние през парламента да ги контролираме", обясни на членовете на партията си Борисов. След това добави, че в момента ГЕРБ няма зам.-министри в доста министерства, както и свои хора в управлението на ключови агенции като Националната агенция за приходите, "Митници", финансовата инспекция. В същото време в тези ведомства се взимали решения, за които от ГЕРБ научавали впоследствие, а обяснение за действията нямало. Като пример даде въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет, както и смяната на данъчни шефове в Пловдив и Хасково. Тези мерки можело и да са правилни, но информация за мотивите нямало.

Седмични отчети

Това можело да се промени, ако всяка седмица министрите от правителството на Николай Денков обсъждали с депутатите от "сглобката" намеренията си, да се поставят срокове за изпълнение и да се следи дали се спазват.

"Тогава можем да кажем, че ние носим солидарна отговорност с тях", обясни Бойко Борисов

"Сега министърът на финансите си прави каквото си реши, но ние не знаем. Той може да е прав да сменя шефа на НАП в Пловдив или в Хасково, както направи преди изборите, но ние не знаем и това ни прави впечатление. Ако имахме човек в НАП, той щеше да се обади и да каже, че тези са калпави. А сега Добрев (Делян Добрев – бел. ред.) казва: "Прави го напук на мен", аргументира се още лидерът на ГЕРБ.

Колкото се изкарва, толкова да се харчи

Борисов даде да се разбере, че ще иска да се намеси сериозно и във формирането на бюджета за 2024 г. Той критикува финансовия министър Асен Василев за това, че не гони балансиран бюджет, а залага дефицит от 3% - максималният за изпълнението на изискванията за приемане на еврото.

"Важно е да се върнем към идеологията и физиономията, която има ГЕРБ... Основният ни принцип е колкото се изкарва, толкова да се харчи. Това гарантира стабилност и устойчивост. Да не задължаваме младите после да ни плащат дълговете. 3% дефицит е лошо нещо. Това е задлъжнялост. Взимането на нов дълг е лошо нещо. Липсата на мерки за намаляване на дефицита е лошо нещо. 5% лихва на 2.3 млрд. евро дълг са близо 250 млн. лева на година лихва. Това добре ли е?! Призовавам Асен Василев да не отваря торбата и да води държавата към задлъжняване", каза още Бойко Борисов.

Според него трябва да има мерки за свиване на дефицита, а ако все пак разходите надхвърлят приходите, да е ясно, че това е за да се финансират големи инфраструктурни проекти като магистралите "Хемус" и "Струма" или окловръстните на градове, в които Борисов обещал да има такива.

"Всички искат да се правят на добри, но дълговете се трупат и трупат. Може да се въведе ред и при гъбите, и при трюфелите, и при доносите. Но щом се връщаме толкова към комунизма и ДС... Тогава не можеше да има дефицит. А сега 3% дефицит и вика "Няма нищо страшно". Екзотиката няма да приемем", каза още лидерът на ГЕРБ.

Той критикува и предложените от правителството промени в Закона за местните данъци и такси, с които данъчните оценки за имотите ще се актуализират на всеки две години при увеличение на пазарните цени на жилищата. "Интересно защо след изборите се дават мерки, които да увеличат данъците за жилищата на хората. Това трябваше да се случи преди да изберем кметовете. Защото ще има данъци по 40-50% вдигнати. А в нашата програма пише, че ние няма да позволяваме да се вдигат данъците", заяви Бойко Борисов.

Проблеми по сектори

Останалата част от сбирката, излъчвана във фейсбук, мина в сбит преразказ на неизпълненото в законодателната и изпълнителната част на управленската програма на правителството в отделните сектори. Критики имаше към финансите, към министъра на здравеопазването Христо Хинков, към този на образованието Галин Цоков, към Андрей Цеков на регионалното развитие. Борисов обаче обяви, че Цеков се старае, но кабинетът го бойкотира и призова депутатите на ГЕРБ да му помогнат с приемането на решения в парламента. Добре се справял и министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

ГЕРБ вижда и проблеми в управлението на еврофондовете. Според председателя на подкомисията за контрол върху управлението на еврофондовете Деница Николова до края на годината трябва да бъдат разплатени 7 млрд. евро по приключващите програми, финансирани от ЕС. За първи път имало и загуба на средства от Брюксел – 34 млн. евро по програма "Околна среда". По новите оперативни програми договорени били едва 10%, а от програмния период вече са минали 2 години. 

Анализът по останалите сектори не беше излъчен.


Анкета

Одобрявате ли ветото върху предоставянето на БТР-и на Украйна, което Румен Радев наложи?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14