Икономика

Асен Василев: Вдигаме пенсиите с около 11% от юли 2024 г.

  07.11.2023 14:11  
Асен Василев: Вдигаме пенсиите с около 11% от юли 2024 г.

Коледни добавки за пенсионерите няма да има тази година, обяви финансовият министър Асен Василев.

„Политиката, която поддържаме в Министерството на финансите още от 2021 г., е за трайно увеличаване на пенсиите“, обяви министърът.

Той напомни, че тази година парите на най-възрастните бяха увеличени с 12%, а догодина се очаква актуализацията да е с около 11%.

„Това означава, че пенсионерите ще получават коледни добавки всеки месец. И това е много по-честно за тях, отколкото за разчитат на подаяния веднъж в годината“, смята Василев.

От години по традиция за Коледа правителството отпуска по 50 лв. на най-възрастните. Още в края на октомври обаче финансовият министър обяви, че подобен разход не е заложен в бюджета.

Инфлацията догодина ще бъде под 5%, увери министър Асен Василев. Инфлацията е ключов критерий за присъединяването ни към еврозоната. Според Василев юни догодина ще получим зелена светлина за членство от 1 януари 2025 година. 

Василев анонсира и очакването си в средата на 2025 година България да бъде част от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

"Членството ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, където също работим много активно, и аз лично се надявам първата половина на 2025 година вече да сме пълноправен член", каза още той пред БНР

За здравината на финансите у нас говори успехът на външната договорна емисия. Както стана ясно снощи, набран е ресурс от 2,3 млрд. евро при много добри условия:

"Два пъти подобрихме условията в рамките на деня. Ще бъде използван, както е записано в Закона за бюджета, а една основна част всъщност ще бъде използвана за връщане на стар дълг от около милиард и половина евро догодина в първата половина на година".


Анкета

Одобрявате ли ветото върху предоставянето на БТР-и на Украйна, което Румен Радев наложи?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14