Новини

Машините за гласуване тръгнаха към избирателните секции

  03.11.2023 19:02  
Машините за гласуване тръгнаха към избирателните секции

Два дни преди балотажа стана ясно, че машинен вот ще има. След разрешение на ЦИК днес машините да тръгнаха към секциите в София, а утре се очаква да тръгнат и към секциите в страната, съобщиха от Централната избирателна комисия.

В четвъртък от Министерството на електронното управление изпратиха на Централната избирателна комисия документите за удостоверяване на съответствието на машините. Изпратените документи носят подписа на министъра на електронното управление и така той гарантира, че устройствата за гласуване са годни за използване на балотажа.

На балотажа в неделя 19 областни града избират кмет. За градоначалници ще се гласува  в 91 общини, 451 кметства и 31 района. Събота е ден за размисъл, а на 5-и ноември гласуването започва в 7 ч. и приключва в 20:00 ч.

В Столична община ще се гласува най-малко с една и най-много с три бюлетини - за кмет на община, кмет на район и кмет на кметство. От местната избирателна комисия казват, че броенето на гласовете при балотажа ще бъде по-лесно, отколкото на първия тур.

„Сега не вярвам да им е трудно, все пак има двама кандидати, дори на местата, където има три вида избор, кандидатите са само двама. За всеки един избор се съставя отделен протокол, в секциите с три вида избор ще се съставят три протокола”, обясни Полина Витанова, председател на ОИК – София. 

„Безспорно протоколите, които ще попълват секционните избирателни комисии, са много по-лесни, тъй като с по-малък обем от страници”, заяви Изабела Петкова, председател на ОИК- Пловдив. 

В Пловдив преди обяд пред сградата на Областната администрация пристигнаха бюлетините за вота. На секционните избирателни комисии е направен допълнителен инструктаж заради смесеното гласуване този път.

„Утре предстои секционните избирателни комисии да получат изборните книжа и материали, както и съответно в училищата, където се намират секциите да получат специализираните устройства за машинно гласуване, съответно от „Сиела Норма”, обясни  Изабела Петкова. 

И въпреки че за комисиите всичко върви по план, от „Сиела", фирмата която отговаря за доставката и поддържането на машините, алармираха, че и този път, както на изборите през април, от Централната избирателна комисия не са поръчали подходяща хартия за машините. 

Съгласно техническите характеристики на машините, в тях трябва да се слага хартия с диаметър 12 мм, максимум 17 мм. А ЦИК вече на втори избори поръчва хартия с 25,5 мм, което означава, че в много случаи машините спират да работят, защото не могат да превъртят хартията. Все едно на бензинова кола да сложиш дизел - тя ще върви известно време и след това спира да върви”, заявява проф. Иван Тодоров, акционер в „Сиела”.  

По думите на Иван Тодоров на изборите тази пролет са дефектирали 67 машини, а през октомври миналата година - само 2.


Анкета

Колко пари похарчихте на Черния петък?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14