Свят

Фалшивите новини за смъртта на Путин тествали реакцията на руското общество

  02.11.2023 12:17  
Фалшивите новини за смъртта на Путин тествали реакцията на руското общество

Представителят на Главното разузнавателно управление на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Андрей Юсов смята, че фалшивите новини за предполагаемата смърт на руския президент Владимир Путин са имали за цел да тестват реакцията на обикновените руснаци, елитите, пропагандата, а също така са инструмент за влияние върху самия Путин и част от определен сценарий, пише "Украинская правда", цитирана от "Фокус".

"Това е сладка музика за украинските слушатели и трябва да има добри новини... Но това са само съобщения от руски анонимни канали в Telegram.

Това е вътрешна история, предназначена за домашна руска публика. Разбира се, това не помага лично на Путин, защото в Русия има много поддръжници на теориите на конспирацията.

... Вътрешните конфронтации в Русия продължават. Те се разпространяват под различни форми, включително чрез подобни вътрешни информационни кампании.

Основното (целта на слуха) е хем да се гледа реакцията на обществото в числа, в динамика (дали са повярвали, как са реагирали, на какво са били готови), хем да се гледа реакцията на личности, елити, медии (дори пропагандни медии).

Така империята, която е изградена от работата на спецслужбите, се учи как да продължи да управлява.

Това е и инструмент за влияние върху самия Путин. Той е принуден да реагира, Песков (говорителят на Кремъл, бел. ред.) е принуден да реагира и да докаже, че това не е така. Тоест, той се води по определен коридор.

Очевидно това не е точка, а определен сценарий", казва Юсов.

Той също така смята, че подобни истории са "полезни неща за гледане" за Украйна.

Наскоро някои анонимни руски канали в Telegram заявиха, че Путин е починал вечерта на 26 октомври, след което уж е започнала подготовката за преврат в Руската федерация, защото са искали да покажат на обществеността двойник на президента.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов смята, че изтичането на информация за "смъртта на Путин“ е част от подготовката за неговата президентска кампания.


Анкета

Колко пари похарчихте на Черния петък?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14