Новини

Заместник-държавният секретар на САЩ идва в България

  27.10.2023 18:58  
Заместник-държавният секретар на САЩ идва в България
  google

Заместник-държавният секретар по публична дипломация и обществени въпроси Елизабет (Лиз) Алън ще посети Норвегия, България и Чехия от 27 октомври до 3 ноември 2023 г. с цел задълбочаване на трансатлантическото сътрудничество по общи приоритети – включително подкрепата на САЩ за Украйна по време на руската военна агресия, сигурността в Черноморския регион и в Арктика и противодействието на дезинформацията.

По време на посещението си в София заместник-държавният секретар Алън ще се срещне с Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи на Република България, за да обсъдят взаимното партньорство за противодействие на манипулирането на информация и по-широките усилия за укрепване на нашите двустранни връзки в годината, в която отбелязваме 120 години на дипломатически отношения между САЩ и България.

Докато е в София, тя ще даде начало на финансиран от правителството на САЩ проект на стойност близо 900 000 долара, съвместно с Института „Пойнтър“, за подобряване на медийната грамотност. За да демонстрира подкрепа за България като съюзник на НАТО и солидарност с Украйна, тя ще пътува до град Варна, където ще обсъди с българското военноморско ръководство въпроси, отнасящи се до сигурността в Черно море. Също така тя ще посети подкрепян от САЩ център, който подпомага разселени украински бежанци.


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14