Икономика

Откриха огнище на птичи грип в Пазарджишко, засегнати са над 170 хиляди кокошки

  27.10.2023 13:25  
Откриха огнище на птичи грип в Пазарджишко, засегнати са над 170 хиляди кокошки

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в с. Мало Конаре, област Пазарджик.

Вирусът е установен в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки, находящ се в землището на с. Мало Конаре, област Пазарджик. В животновъдният обект се отглеждат около 171 хил. кокошки носачки.

Около засегнатия животновъден обект са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата от община Пазарджик, с. Мало Конаре и с. Добровница; и 10-километрова наблюдавана зона – от община Пазарджик, с. Черногорово, с. Крали Марко, с. Пищигово, с. Говедаре, с. Хаджиево, с. Огняново, с. Синитово, с. Мирянци, с. Главиница, с. Мокрище, с. Мокрище, с. Драгор, с. Ивайло и с. Сарая.
С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14