Анализи

Три агенции слагат Хекимян и Григорова на косъм за второто място, Терзиев води с 3-9%

  27.10.2023 08:00  
Три агенции слагат Хекимян и Григорова на косъм за второто място, Терзиев води с 3-9%

Сигурен балотаж за столицата, където най-голямата интрига ще е срещу кого ще се изправи кандидатът на местната коалиция “Продължаваме промяната” - “Демократична България - “Спаси София” Васил Терзиев, чиято подкрепа варира между 24 и 32%. Това показват резултатите на три социологически агенции, които изнесоха резултати в рамките на последната седмица.

Според тях разликата между претендентите за второто място Антон Хекимян и Ваня Григорова е между 1 и 3%.

Според “Алфа рисърч” заявилите, че ще гласуват за Васил Терзиев са 29,8% - с близо 9% пред Антон Хекимян (21,1%).

Плътно зад бившия журналист в рамките на статистическата грешка се нарежда кандидатът на МК “БСП за България” Ваня Григорова с 20,2%, сочат данните на “Алфа рисърч”.

 

Голямата разлика между Терзиев и Хекимян се регистрира и от проучването на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ), който отчита 32,6% подкрепа за кандидата на ПП-ДБ-СС - с над 8% разлика между втория Хекимян (23,4%). Данните на ЦАМ посочват по-голяма разлика между него и Ваня Григорова, която получава 19,5% подкрепа.

Не такава е ситуацията при изследването на агенция “Медиана”, според което бившата синдикалистка е на косъм пред Антон Хекимян.

Според тези данни подкрепата за Григорова е 22,2% срещу 21,4% за Хекимян. А на челното място отново е Васил Терзиев, този път с не толкова голяма разлика - 24,8%.

Според “Медиана” изправят ли се на втори тур Терзиев и Хекимян, разликата между тях е около 5% в полза на кандидата на ПП-ДБ.

При балотаж между Григорова и Хекимян или между нея и Терзиев ситуацията ще е фотофиниш.

Ако се изправи срещу кандидата на ПП-ДБ- СС на втори тур, Григорова би получила 49,2% срещу 50,8% за Терзиев. Същата е ситуацията, ако на балотаж кандидат-кметицата (49,3%) се яви срещу Хекимян (50,7%).

Данните на Центъра за анализи и маркетинг обаче регистрират двойна разлика между Терзиев и Григорова на потенциален втори тур - 60,3% срещу 33,1%. Голяма би била и разликата, ако на балотаж се класира кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян, който би получил 38,3%, срещу 54,8% за Терзиев според ЦАМ. И трите агенции регистрират около 9-10% разлика между третото място и кандидата на “Възраждане”.

Деян Николов, който получава между 9 и 13% подкрепа, следван с над 5% разлика или от Вили Лилков от коалиция КОД, или Ивайло Вълчев от ИТН. Подкрепата за кандидатите на ВМРО и “Български възход” - Карлос Контрера и Виолета Комитова варира между 1 и 2%.

Положението при избора за общински съветници повтаря картината на вота за кмет. Но има някои особености. Според Геновева Петрова от “Алфа рисърч” за Васил Терзиев и Антон Хекимян подкрепата е по-слаба, отколкото за общинската листа на политическите сили, които са ги издигнали.

Обратно - кандидати с по-висока подкрепа в сравнение с листата на МК “БСП за България” и на КОД за общинари, са съответно Ваня Григорова и Вили Лилков. (Виж 14-а и 15-а стр.).

Избирателната активност на местния вот се очаква да бъде по-висока от последните парламентарни избори - между 40 и 50%.

На първия тур на предишните местни избори в София гласуваха 455 936 души - 42.82%. (24часа)

Според “Маркет Линкс” и “Алфа рисърч”: сегашните кметове на Русе, Перник, Варна водят в надпреварата

Според проучване на “Маркет линкс”, данните от които бяха изнесени на 17 октомври, във Варна основният въпрос е срещу кого ще се изправи на балотаж фаворитът и настоящ кмет на Варна Иван Портних от ГЕРБ, който се бори за трети мандат и събира 26% подкрепа. Основните му претенденти са Коста Стоянов от “Възраждане” със 17%, а плътно зад него е Благомир Коцев от ПП-ДБ (15%). С разлика от 5% на четвърто място се класира кандидатът на БСП Павел Раличков, а подкрепеният от “Има такъв народ” Ивайло Костадинов събира 2%, сочат данните на социологическата агенция.

И в Русе настоящият кмет Пенчо Милков се бори за преизбиране. Според проучване на “Алфа рисърч”, оповестено преди 3 дни, с 29,8% подкрепа той води убедително пред втория в надпреварата - Иван Иванов от ГЕРБ (16,5%), а зад него е кандидатът на местната коалиция “Партия на регионите” - Искрен Веселинов, с 14,4%. Издигнатата от ПП-ДБ Рена Стефанова регистрира подкрепа от 13,2%.

 

Пак според “Алфа рисърч” издигнатият на миналия местен вот от БСП, а този път от местна коалиция и подкрепен от ГЕРБ кмет Станислав Владимиров може да спечели още на първи тур, сочат данните на “Алфа рисърч”. Вотът за настоящият кмет се очаква да е 63,1%, а с голяма разлика зад него се нарежда кандидатът на “Възраждане” Радослав Червенков със 12,8%.

Последните данни, изнесени за Пловдив, са отпреди 18-20 дни. Проучване на “Алфа рисърч”, завършило на 5 октомври, показа, че тогава за издигнатия от ГЕРБ Костадин Димитров са заявили че ще гласуват 30,1%, следван от Ивайло Старибратов от ПП-ДБ с 24,6%. А проучване на “Маркет Линкс”, завършило на 8 октомври показа 35% за Костадин Димитров и 29% за Ивайло Старибратов. Вероятно обаче оттогава в нагласите на избирателите са настъпили промени в една или друга посока.


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14