Новини

Заподозрените за схема с фотоволтаици професори са на свобода срещу солидни парични гаранции

  26.10.2023 18:48  
Заподозрените за схема с фотоволтаици професори са на свобода срещу солидни парични гаранции

Председателят на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов и заместник-директорът на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Пушкаров" проф. Венета Кръстева излизат от ареста срещу парична гаранция. Това е решил Софийският градски съд, съобщи БТА.

Пенкова ще трябва да плати 40 хил. лв. парична гаранция, а Банов - 30 000 лева.

Двамата са обвинени от прокуратурата, че понижавали категорията на земеделски земи, обявявайки ги за неплодородни, за да се даде възможност на трети лица да изградят соларни централи на тях, като по този начин си набавили имотна облага. Те бяха задържани преди дни по време на акция в София, Сливен, Стара Загора, Бяла, Кърджали, Момчилград и Хасково.

Съдът е приел, че спрямо двамата има обосновано предположение за съпричастност към престъплението, за което са обвинени. Имало и опасност от извършване на престъпление, извод за което може да се изведе от продължителността и повторяемостта на престъплението. Високите постове, които заемат двамата, също повишавал риска от извършване на престъпление според съда, който е приел, че няма опасност от укриване от страна на двамата. Решението на съда подлежи на жалба и протест пред апелативния съд.


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14