Новини

Мъж с боен опит, призовавал към джихад с масови нападения, е задържан в София

  26.10.2023 15:59  
Мъж с боен опит, призовавал към джихад с масови нападения, е задържан в София

50-годишен мъж е задържан в София за пропагандиране на военни действия. Мъжът е заснел видеообръщение с призиви за джихад и масови нападения срещу израелски, американски и европейски обекти, заявиха от МВР и прокуратурата на съвместна пресконференция.

Арестуваният е роден в Бейрут, Ливан, но няма гражданство. Той е в България от 1996-та година, с хуманитарен статут от 2004-та година. През 2017-та е осъждан за подпомагане на незаконно пребиваващи у нас след като е заловен на АМ "Тракия" да превозва шестима нелегални мигранти от Афганистан. Тогава е предложил 200 евро подкуп на спрелия го полицейски патрул и е арестуван.

Осъден е условно и след изтичането на изпитателния срок е реабилитиран.

Задържаният е женен, със средно образование. Имал е боен опит и е участвал във военни действия.

Той е арестуван след протеста в защита на Палестина. От дома му са иззети два мобилни телефона, компютри, знамето на "Ислямска държава", хладно оръжие и материали, които тепърва предстои да бъдат преведени.

Лицево-идентификационна експертиза установява, че задържаният е мъжът от клипа с призиви за нападения. Компютърно-техническа експертиза показва, че клипът е разпространен от един от иззетите телефони, уточниха от МВР.

Повдигнато му е обвинение за пропагандиране на военни действия, за което законът предвижда до 8 години лишаване от свобода.

Към момента е арестуван за 72 часа, предстои утре или вдругиден съдът да разгледа мярката му за неотклонение.


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14