Новини

Красимир Стойчев показа класа в битката за София в Референдум

  25.10.2023 16:32  
Красимир Стойчев показа класа в битката за София в Референдум

Снощният дебат в Референдум по БНТ показа много ясно, че участниците - Васил Терзиев, Антон Хекимян, Ваня Григорова и Деян Николов, са абсолютно неподготвени дилетанти, без житейски и административен опит да управляват София. Единствено за проблемите на Столицата  по-професионално говореше Виолета Комитова.

Бъдещето развитие на Столицата в правилна посока е много проблематично, защото някой от тях – Терзиев, Хекимян или Григорова ще седне на кметският стол и партокрацията, тоест партиите, които ги издигат, отново ще се разпореждат в град, както го правят от 30 години.

След този "дебат" за пореден път се видя отчайващата липса на надежда, че нещо в София може да се промени към по-добро.

Може би изненадващо, или по-скоро не, но втората група участници в Референдум -Красимир Стойчев, Петър Клисаров, Александър Томов, Мадж Алгафари, Мария Колева, Емил Емилов и Георги Неделчев, говореха умно, разбираемо и със смислени доводи и факти за това, какво е състоянието, и какво трябва да се промени в Столицата.

Това пролича особено отчетливо в отговорите на двете групи на въпроса от водещата Добрина Чешмеджиева – „Как ще се справите с презастрояването". Никой от първата група не можа или не пожела да отговори категорично, точно и ясно как ще спре бясното строителство в някои части на града. Всички като един витиевато обясняваха, че щели да го ограничат, но как, така и не се разбра.

Не случайно Красимир Стойчев им опонира, че само мънкали и шикалкавели, и че единственият начин е пълен мораториум върху строителството в Югозападната част на София до приемането на нов Генерален план. Това ограничаване, което предлага петорката, минава през промени в  няколко закона  и изменения в Общия устройствен план, процедура, която отнема години. През това време вандалското строителство ще продължи.

Безпомощността на Терзиев, Хекимян и Григорова се видя от отговорите на другите въпроси. За бюджета, паркирането, боклука, липсата на детски градини и сигурността.

Отново участниците във втория дебат бяха п -подготвени. Красимир Стойчев лансира идеята, както е във Виена, да се построи инсенератор, който да гори 2та милиона тона боклук и от него Топлофикация да произвежда ток.

Емил Емилов разумно предложи, когато се дават разрешения за строеж, в общите части, особено на големите сгради, да се обособяват задължително помещения за детски градини.

Мария Колева заяви, че плащането на такса битови отпадъци не трябва да е по данъчна оценка, а на база брой живущи и количество боклук.

Разумни предложения бяха дадени и за буферни паркинги и за това във всеки столичен район да има полицейско управление, а в кварталите полицейски участъци.

Петър Клисаров акцентира колко е важно в новият Общински съвет да има повече професионалисти. Той  апелира към избирателите да гласуват активно за непартийните кандидати, които да влязат в Общината като съветници, за да се ограничи влиянието на партийните централи в София.

В снощния Референдум много ясно се видя  и какво е възпитанието на отделните кандидати. Тези от първата група се държаха един към друг грубо и неуважително. Отправяха си  дребнави заядливи забележки. Не се изслушваха и се прекъсваха   безпардонно. Докато тези от втория дебат показваха взаимно уважение. Изслушваха се и дори се съгласяваха с разумните доводи на опонентите си.

Парламентарно представените партии са си изработили Избирателен кодекс, който ги обслужва медийно. Вместо, както е записано в Конституцията, всички да имат равни права, става точно обратното. Партийните кандидати на управляващите са с приоритет, обособени в привилегировани групи в медиите.

Ако за дебата в Референдум имаше жребий между всички кандидат кметове, щеше директно да се види огромната разлика на участниците. Терзиев Хекимян и Григорова щяха да изглеждат доста безпомощни пред опита на Красимир Стойчев, Петър Клисаров, Александър Томов и другите.

Назряло е времето тази несправедливост да се премахне и всички кандидати при изборите, независимо дали са парламентарни, евро или кметски, да са при равни условия.

Доцент НИНА АНДРЕЕВА - политолог


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14