Новини

Собственикът на Агрополихим АД скочи на Иван Портних

  25.10.2023 11:30  
Собственикът на Агрополихим АД скочи на Иван Портних

Собственикът на „Агрополихим АД“ Филип Ромбаут също скочи срещу управлението на кмета Иван Портних във Варна.

„Агрополихим“ АД е водещ производител на азотни, фосфорни и комбинирани торове в помощ на иновативното земеделие. Компанията е основана през 1974 г. като държавно предприятие, а през 1999 г. българската Агенция за приватизация продава 63% от капитала на дружеството. Към 2023 г. „Агрополихим“ АД е изцяло частно дружество с българско и белгийско акционерно участие, в което работят 1000 души. Торовият завод на дружеството се намира в Индустриалната зона на  град Девня, в непосредствена близост до пристанище Варна – запад и има директна връзка с националната железопътна мрежа.

Ето какво написа Филип Ромбаут във фейсбук профила си:

Туризъм и инвестиции… Приоритети за г-н Портних… сега. Какво ще кажете за последните 5 години? Или нека да е за последните 10?

Варна вече не е морската столица на България. Морската ни столица е Бургас. За съжаление вина за това има един човек и неговата клика…Разликата в развитието на двата морски града само ще расте, ако трябва да търпим още 5 години едно и също… нищо.

Пропиляхме последните 10 години и основният актив, който имаме – морето, е замърсено с фекални отпадъци. Г-н Портних не плува в морето. Той или не знае или и е много добър в това да се прави, че не знае. 10 години подред плувам в маратона „Галата-Варна“ и всяка година се подготвям в морето от месец юни, но спирам да плувам там след маратона, който е началото на август, защото съм погнусен. И не само аз! Особено след дъжд, фекалиите буквално се носят наоколо! Всички плувци го знаем. Вие хубаво обвинявате ВиК, г-н кмете, но все пак и НАПРАВЕТЕ нещо по въпроса! Спуканата отходна тръба в канала, която течеше месеци наред, не е единственият източник на замърсяване. Варненци не искаме да говорим за мръсната морска вода в социалните мрежи, тъй като знаем колко важен е „чистият имидж“ на града ни и колко много хора зависят от туризма. Ако искаме да го променим този имидж обаче, трябва на 100% да се уверим че ВиК е приоритетна тема в политическия дневен ред. Но Вие просто си отричате: “Всичко е наред, сертификатите са изрядни“…

Друг ресурс на Варна са минералните води. Малко повече от 3 години отговорността за концесиониране на минералните води беше прехвърлена от Министерството на околната среда и водите на Общините в лицето на кметовете. Тази промяна бе с цел по-бързо издаване на концесии, тъй като се предполага, че „кметът е най-заинтересован от насърчаване на туризма с минерални води“. В моя случай, а и не само, сагата е от 3 години. Сблъсках се с нещо, което определям като явен „личен и умишлен бойкот“ от страна на г-н Портних да направи това, което трябва да направи. Изворът на минерална вода, за който кандидатствах на концесия, не е в експлоатация поне 25 години, тоест няма конкуренция, и водата, която не е каптирана, просто се влива в морето. Не се плащат концесионни такси, докато не се даде концесия и следователно си е чиста загуба на варненския бюджет. Документите ми бяха загубени няколко пъти, решенията бяха на бюрото на г-н Портних от месеци, всъщност от години. Два пъти писах на Министерство на околната среда и водите и двама различни министри адресираха официална кореспонденция до г-н Портних, с коментар, че „той трябва да си свърши работата.“ Това, което се случи, можете да прочетете в следващите редове. Последва пълно пренебрежение. Най-сетне, преди две седмици, т.е. малко след като г-н Портних излезе от кабинета си заради кампанията, твърдейки, че „го е грижа за туризма и инвестициите“, заместник-кметът подписа концесията. Не кмета Портних, тъй като той не подписва почти нищо – пълен бойкот до последно! И познайте какво? Разбрах, че има още 10 подобни случая на моя, които са били блокирани от г-н Портних без никаква причина. Губихме си времето в чакане Портних да намери химикалка! Сега г-н Портних предвижда 5 концесии за стотици милиони лева за всякакви неща като предизборна пропаганда. Да, това е пропаганда! „Щом не си плащаш, не вървиш!“ – това е образът. Истина или не, но с такова реноме ли се очаква да привлечете инвеститори? От 3 години поне 10 фирми чакат… И сега г-н Портних и компания твърдят, че туризмът и инвестициите са важни!?

Туризъм означава инфраструктура. Но „нормалния живот“ за граждани на Варна трябва да бъде приоритет, а това също означава инфраструктура. Изглежда абсолютно невъзможно да се постигне дори и най-малка координация между всички фирми, които обичат да разкопават и затварят пътища за „поддръжка на нещо“. Очевидно това винаги се налага през лятото, но продължава и през останалата част от годината. През последните 5 години, 2 години пътят до мястото, където живея беше такъв, че трябваше да ползвам високопроходима кола. Пътят до Кабакум е най-лошият; той беше затворен в продължение на 3 от последните 5 години и изглеждаше че всеки път поставят нова тръба. Това е много характерно за Варна. Всяка институция работи в собствената си кутийка, без никаква координация. Къде е кметът? Къде е общинската администрация да вложи малко смисъл и логика в целия този хаос?

Г-н Портних твърди, че политическата опозиция не предлага решения за „многото проблеми, пред които е изправена Варна“. Аз имам едно решение – да започнем с г-н Портних:

Вие си тръгвайте, най-после варненци ще си решат проблемите много добре и без Вас.


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14