Анализи

България победи Нидерландия и Белгия в класация на The Economist

  23.10.2023 21:01  
България победи Нидерландия и Белгия в класация на The Economist

България се нареди пред редица държави, като Нидерландия и Белгия, в класация на авторитетното издание The Economist, наречена „Икономически петобой“. В нея изданието награждава страните от Европейския съюз със златен, сребърен и бронзов медал в пет категории – търсене, дълг, демография, декарбонизация и отделяне от авторитарни икономики.

България получава един златен, два сребърни и два бронзови медала. Златното отличие е в категория „брутен дълг“ (задълженията на държавата, бизнеса, домакинствата, банките - бел. ред.). Показателят от години е голям плюс за рейтинга на страната и икономическите прогнози. България има второто най-ниско съотношение на дълга към брутния си вътрешен продукт (БВП) сред страните членки на Европейския съюз.

The Economist поставя България на първо място сред всички страни членки на Блока с най-ниски разходи за обслужване на дълга. Изданието предупреждава, че повишаването на лихвите ще засегне по-тежко държавите с повече дългове и затова отделя специално място за успеха на България, която поддържа под 30% съотношение дълг/БВП.

Шампион в общата класация е Ирландия. В категорията „търсене“ изданието поставя на първо място Финландия, при показателя „демография“ първенец е Ирландия, по „декарбонизация“ начело е Кипър, а делът на общата търговия с икономики, управлявани от автократични режими, е най-нисък в Люксембург.

Тревожни години

Изданието прогнозира, че европейските икономики ги очакват тревожни години. То подчертава, че Германия е в рецесия, а инфлацията в еврозоната се забавя по-бавно от очакваното. Въпреки всичко това не всички държави са еднакво засегнати и се представят различно по съответните показатели. Така в Австрия годишната инфлация все още е 5.8%, докато в Гърция е спаднала до 2.4%, много близо до целта на ЕЦБ от 2%. По тази причина основният лихвен процент на Европейската централна банка скоро може да бъде твърде нисък за едни и твърде висок за други.


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14