Икономика

Българската асоциация за туризъм пусна актуални въпроси към министър Динкова

  19.10.2023 15:58  
Българската асоциация за туризъм пусна актуални въпроси към министър Динкова

Българската асоциация за туризъм изпрати актуални въпроси до министъра на туризма Зарица Динкова, премиера Николай Денков и лидерите на парламентарно-представените политически партии. Те са свързани с проблеми, които идват от хотелиери и ресторантьори от цялата страна, обясни пред TravelNews Ивелин Кичуков, председател на организацията и хотелиер. „Нямаме никакво желание да влизаме в конфликт с министър Динкова, а напротив - търсим диалог и сътрудничество между бизнеса и държавата“, коментира той. Ето и въпросите на БАТ:

1.         Подготвени и подадени ли са документите за европейска помощ на пострадалите черноморски общини?

2.         Започната ли е рекламна кампания за сезон зима 2023-2024 г. и какви конкретни действия, свързани с рекламирането на зимния туризъм в България са предприети?

3.         Предстои разглеждане на бюджет 2024. В тази връзка Министерството на туризма заложило ли е увеличение в средствата за реклама и ако да –  в какъв размер? Също бихме искали да предложим да бъде инициирана голяма кръгла маса, на която всички колеги да обсъдим бюджета.

4.         Имаме информация, че плащанията към хотелиерите по програмата за прием на бежанци продължават да се бавят. Наши членове се обръщат към нас с въпроса кога се очаква да се нормализират изплащанията на сумите и съответно ни молят за юридическа помощ относно помощите, забавени повече от четири месеца.

5.         В началото на вашия мандат поискахме среща, на която да обсъдим проблеми, свързани с туризма в България, както и идеи за тяхното разрешаване. От началник на кабинета Ви бяхме най-учтиво уведомени, че можем да очакваме насрочване на срещата във възможно най-скоро време, но към момента все още няма насрочена такава. Моля за информация дали изобщо се планира среща на тема „Проблеми в българския туризъм и предложения за разрешаването им“?

6.         През месец септември беше публикувана информация, която гласеше, че Министерството на туризма планира да насочи 1,2 млн. лв. с ДДС от бюджета към блогъри, инфлуенсъри и други услуги в сферата на маркетинга и рекламата. Бихме искали да запитаме, дали тази информация е правилна и ако да – то каква следва да е методологията, която е заложена за оползотворяването на тези средства? Въпросът ни е повдигнат поради факта, че различните блогъри/инфлуенсъри могат да предлагат различни цени за извършването на една и съща услуга. Така например, едно лице може да предостави услугите си срещу заплащане на сума в размер на 10 000 лв., докато друго може да търси и 100 000 лв. за същите услуги. Считаме, че е редно тази тема също да бъде обсъдена на една кръгла маса.

Мирослав Иванов


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14