Новини

Сняг заваля в Рила

  17.10.2023 20:12  
Сняг заваля в Рила

Сняг падна на места по високите части в страната. Във Фейсбук страница MeteoBalkans публикуваха стопкадър от уеб камера, поставена в района на Боровец, пише glasnews.bg На фотото, споделено в страницата за метеорологични прогнози, се вижда, че снежинки падат над връх Маркуджик - ски зона, част от курорта Боровец в Рила планина на 2486 м.н.в. Само за час снимката събра почти 800 харесвания.

"Време му е, нека има сняг, да слиза и надолу по равнини и долини!", написа в коментарите под поста Тодорка К. Костадин Палийски добави, че вчера снежинки са прехвърчали и над хижа "Партизанска песен", която е разположена в местността Узана.

"Време беше", написа Георги Жеков.

Боровец е най-близкият до София зимен курорт и е предпочитан като такъв от жителите на българската столица. Разположен е на надморска височина от 1300 до 1400 метра на северните склонове на Рила, на 68 км от София, 83 км от Благоевград и 125 км от Пловдив. Най-близкият град е Самоков, на 9 км. разстояние.

Климатът в курорта е умерен, зимата е мека и с много снеговалежи. Средната температура през януари – най-студеният месец, е около минус 4,8 °C. Ски-сезонът обикновено продължава от средата на декември до април.

Курортът предлага отлични условия за планински туризъм и спорт: алпийски ски, сноуборд, ски бягане, планинско колоездене. Освен това по високите части на Рила планина – ски център Маркуджик, в разгара на сезона, снежната покривка достига 2 m, което предоставя изключителни възможности за екстремно каране на алпийски ски и сноуборд. Рязкото застудяване в началото на тази седмица ще е временно, обявиха синоптици. В събота отново ни очакват летни температури - до 30 градуса. "Днес сме с ушанки, а в петък - по джапанки", пошегува се климатологът Георги Рачев.


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14