Спорт

Ел Маестро: Искам ЦСКА да играе хеви метъл футбол - целта ни е титлата!

  15.10.2023 20:05  
Ел Маестро: Искам ЦСКА да играе хеви метъл футбол - целта ни е титлата!

Старши треньорът на ЦСКА Нестор Ел Маестро заяви, че се цели в титлата в Първа лига. В интервю за БНТ той беше категоричен, че столичният тим винаги се цели в отличието, без значение от позицията в таблицата.

Какво е по-различното от първия път, когато бяхте треньор ЦСКА?
- Основното по-различно съм аз. Някои неща в клуба са различни и повечето са към по-добро. Сега съм с пет години по-опитен. Тук е моето любимо място за работа и съм щастлив, че се завърнах.

В новия шампионат тима започна катастрофално. Имате ли обяснение защо?
- Имам и трябва да имам обяснение. Това обаче не касае само моята работа, а и на хора преди мен, професионалисти. Не е коректно да ги коментирам и да раздавам правосъдие. Нашата работа е пряко видима от всички и не е нещо, което да правиш от днес за утре. Ясно е, че някои проблеми имат по-задна дата.

Имаше доста критики, когато поехте отбора. Чувствахте ли се неразбран?
- Не се интересувам кой какво мисли. Работата ни е трудна, аз работя това от 25 години. Стигнал съм ниво, в което не се интересувам какво казват хората. Ако допуснеш да ти влияе какво казва някой в таксито или на улицата, ще ти е трудно да продължиш.

Откъде усетихте в онези моменти най-голямата подкрепа?
- От моя треньорски екип, от хората в отбора и от играчите. Само ние знаем какво наистина се случва на Панчарево. Винаги вярвах, че ще се изправим и ще се върнем на попедния път. Ситуацията в първите ми няколко седмици беше възприемана по два различни начина - как изглежда отвътре и как изглеждаше отвън.

Как се печели доверие? От феновете, от собствениците...
- 95% с резултати.

Феновете не знаят много за вас. Защо ви определят по външен вид, по държание, по нещата, които казвате?
- Както казах, не се вълнувам от нещата, които се говорят за мен в личен план, за неща, които не са свързани със случващото се на терена.

Имате ли самочувствието, че сте добър треньор?
- 100%!

Какъв стил играе отборът сега и доближава ли се до това, което искате да виждате?
- Да. Да кажем - доминация без топка.

Какво смятате, че постигнахте до този момент?
- Повтаряемост на спринтовия капацитет на играчите. Това, което феновете искат да виждат. Интензивност на терена и отлична подготовка. А също и много по-голяма активност от всеки един. Много е важно да знаеш кое е твоето най-високо ниво. Феновете да разпознават кой играч на коя позиция играе, а не всяка седмица да се чудят.

Как бихте описали отношенията си с играчите? Напоследък виждаме, че се публикуват интересни видеа от съблекалнята.
- Това е една специална част от моята работа. Мисля как да постигнем баланс. Двустранното отношение и уважение е най-важното, но когато имаш хора от различни националности е трудно. Не е едно и също с всеки играч. Някои са по-затворени или особени, някои може в живота да са ми приятели, други да ми бъдат деца и отношенията с всички са различни. Всичко обаче е базирано на уважение.

Как работите с ръководството на клуба?
- Много добре. Много от хората са си същите. Има някои нови лица, но тези които познавам са прекрасни хора. С Филипов все повече подобряваме комуникацията си. Орманджиев е много готин и го харесвам. Даже ни носи баклава на тренировка. Данаил Ганчев е израснал много и е със значително по-важна роля отпреди. Сега той е на практика главният човек. Имам много повече контакти с него.

Собствениците често са обвинявани, че не дават свобода на треньорите да работят. Вие имате ли свобода да работите сега?
- Същото чувах и преди 5 години. Аз имам абсолютно 100% свобода да взимам всички решения, които за задължение на треньора, както е във всеки клуб в Европа. В България има някакво неразбиране в концепцията за работа на треньорите. Нещо се обърква, когато става въпрос за подписване или продажба на играч. Това не е работа на треньора, това не е моя работа! Аз съм въвлечен в това, но в съвсем друга посока. Никъде по света това не се върши от треньора самостоятелно. Четейки между редовете, разбирам че това е нещото, което феновете тук очакват, но е определно грешно. В Германия например над треньора има петима-шестима души, които вземат тези решения.

Има обвинения, че българските играчи в ЦСКА са крайно малко. Какво е вашето обяснение?
- Няма достатъчно добри българи, които да отговорят на поставените цели. Това е проблем не само на ЦСКА, това е национален въпрос и аз нямам отговор, макар и да имам своите идеи по темата. Но това е дълга тема.

Какво мислите за оправданията, ако не постигнеш целта?
- Не мисля, че ще се наложи да го правим. Тук не се обсъжда подобно нещо.

Смятате ли, че съдийството в България помага на определени отбори?
- Това не е моя работа. Концентриран съм изцяло в работата си на терена и затова живея в хотел сам. Ограничил съм контактите си до минимум, за да се фокусирам върху работата си и да блокирам всичко странично. Едно от тези неща е и съдийството. Нещата върху които нямам власт и не зависят от мен, не ме вълнуват.

На какъв вид музика бихте определил играта на ЦСКА?
- Бих искал да е хеви-метъл футбол, но това не е моя мисъл, а на Юрген Клоп. Искам стила на Борусия (Дортмунд).

Защо треньорите на Левски и ЦСКА не дават интервюта преди мачовете?
- Това си е решение на клубовете. Аз мразя скучни въпроси. Като например защо съм си сменил името - от 500 интервюта, в 499 ме питате това. Не обичам клишетата във футбола.

След Вечното дерби казахте, че тук всичко е на живот и смърт, какво имахте предвид?
- Това е въпрос на културно възприятие, на медийни разбирания и не е по-различно от другите държави. Чувството обаче е, че когато загубиш дербито на София, отрицателното е много повече, отколкото ако победиш, а това не е добре. Трябва да е по различен начин. Когато победиш или загубиш, напрежението в дните след дербито е прекалено нагнетено. Негативното към загубилия отбор е ненужно според мен. Правят се толкова много материали за загубилия, вместо за победителя и това е натоварващо. Грешно и това е една от причините, които се отразяват на футболното качество на самия мач.

Битката за титлата. Всичко я очакват, всички я искат. Вие имате ли смелост да заявите тази позиция?
- Нямам никакво притеснение да го кажа и това не е нещо ново. Искаме титлата и това е голямата цел. Това е и моята мечта. Това винаги е голямата цел за ЦСКА и ще дадем всичко, за да я постигнем.

Кой е най-големият футболен аргумент на ЦСКА, за да заяви, че ще стане шампион?
- Задружността ни и огромното ни желание са сред аргументите да станем шампиони. Ние наистина желаем това, чак до болка. Мисля, че имаме добри шансове.

 


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14