Икономика

Български туристи и ексурзоводи: И в Йордания е спокойно

  14.10.2023 16:20  
Български туристи и ексурзоводи: И в Йордания е спокойно

Български групи с туристи и екскурзоводи в момента са в Кралство Йордания и казват, че обстановката е спокойна и няма никакви проблеми. Същата ситуацията очертаха по-рано днес и от египетските курорти Хургада и Шарм ел-Шейх.

Екскурзоводът на туроператора „Абакс“ Стоян Широв работи в Йордания от 7 години и обясни, че всичко е нормално и няма признаци за притеснения. Компанията прави чартъри до кралството. „Имаше мирни демонстрации в някои градове вчера и през изминалите дни, но за днес няма насрочени такива. Те не пречат за нормалното протичане на живота и на сигурността на туристите“, заяви пред TravelNews Широв. Българските туристи са в курорта Акаба, а днес са били на морска екскурзия в Червено море. Други са посетили древния град Петра и също няма притеснения. След това отиват в Аман, където е имало демонстрации само в палестинския квартал.

Юлиян Ангелов, който е екскурзовод на място и травел фотограф, обясни, че няма причина за притеснения, като местните власти са засилили полицейското присъствие. Улиците на Акаба са пълни със западни туристи и всичко работи. Местните хора са много гостоприемни и дружелюбни, подчерта Ангелов. Ежедневието на хората е белязано от обичайните им грижи, но и всеки надава слух към развитието на събитията в Израел и Палестина. „Хората искат мир и спокойствие. Раните от конфликтите в Близкия изток не зарастват лесно, но дълбоко в себе си мъдрите йорданци знаят, че насилието не носи нито мир, нито просперитет“, коментира Ангелов. Затова и хашемитското кралство е като оазис в бурното море от страсти, обхванало Близкия изток, допълва той.

TravelNews разговаря и с български туристи, които в момента са в Йордания. „Всичко е спокойно и никой не трябва да се притеснява да идва. Вече имахме обиколка на курорта Акаба, а сега сме на корабче в морето“, каза Николай Денков, който пътува със семейството си.

„Няма паника и хората не трябва да се притесняват. Имаше вчера протести до хотела ни в Акаба, но всичко беше мирно, а полицията си вършеше работата и беше засилено нейното присъствие“, обясни Георги Владимиров, който е на екскурзия в Йордания.

Управителят на туроператора „Абакс“ Георги Пасев посочи, че полетите за Йордания и Египет не са анулирани, като са планирани да се осъществяват и договорите за туристическото пътуване ще се изпълнят. Компанията си партнира с големия германски туроператор TUI. Пасев подчерта, че туроператорите и авиокомпаниите от цяла Европа не анулират програмите си.

Акаба, както и египетските курорти Хургада и Шарм ел-Шейх са пълни с германски, британски, полски, чешки и други европейски туристи. Само за днес и утре има по 70 полета на ден на летището в Хургада и по 50 полета на ден в Шарм ел-Шейх, каза Георги Пасев.

Според него оценките на риска за Йордания и Египет на сайта на външно министерство са с препоръчителен характер, а не задължителен. Те изцяло противоречат на оценките на официалните власти на двете държави. Не се припокриват и с данните за риск, дадени от други европейски държави.

 

 

 


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14