Новини

Димитър Марковски: ВСС е орган със съмнителна репутация, трябва да се преструктурира

  14.10.2023 08:50  
Димитър Марковски: ВСС е орган със съмнителна репутация, трябва да се преструктурира

"В становището на Венецианската комисия се виждат критики по детайлите на промените в Конституцията, но и поощрение. Тяхното становище няма задължителен характер и отменително действие по отношение на предлаганите промени. Критиката на Венецианската комисия е абсолютно обективна", коментира адвокат Димитър Марковски в студиото на "Денят ON AIR".

Като основна цел на становището той посочи желанието да се разбере причината за промяната на основния закон.

"Основният двигател на промените е част от политическите обещания и новата сглобена коалиция. Това е свързано с политическите обещания към електората, отколкото към целен положителен ефект", добави Марковски.

Пред Bulgaria ON AIR адвокатът посочи, че промените имат и положителни насоки - като разделянето на ВСС, което беше подкрепено от Венецианската комисия.

"Очевидна е необходимостта от преструктуриране на ВСС като орган, който има съмнителна репутация след разкритията за политическите влияния. Разделянето на ВСС на два отделни органа е добро, Венецианската комисия отваря деликатна скоба и казва, че в Прокурорската колегия на новия ВСС има доста сериозно политическо присъствие - голяма част от членовете са от парламентарната квота в този ръководен орган на прокуратурата", даде пример Марковски.

Той призова хора с изявена обществена позиция да бъдат избрани от политическата квота - утвърдени професионалисти и експерти. А като основен въпрос постави този дали прокуратурата ще бъде независима от силните на деня.

"Трябва да се направи тази промяна, да започне да работи и да видим ще се скъса ли тази сянка на този образ на завивисима прокуратура. Може вместо да изпишем вежди, да избодем очи. С това сериозно парламентарно присъствие като кворум да надделеят политическите интереси в самата структура на прокуратурата", предупреди Димитър Марковски.


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14