Свят

Ердоган за конфликта в Ивицата Газа: Мир в региона няма да има, докато не бъде създадена суверенна палестинска държава

  13.10.2023 19:43  
 Ердоган за конфликта в Ивицата Газа: Мир в региона няма да има, докато не бъде създадена суверенна палестинска държава

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Израел трябва да позволи на хуманитарната помощ да влезе в Ивицата Газа през египетския пропускателен пункт Рафах, след като първият самолет с турска помощ пристигна в Египет, предаде Ройтерс.

Ердоган, който говори на церемонията по закриването на Четвъртия Турско-африкански бизнес и икономически форум в Истанбул, посочи, че Турция ще продължи да изпраща помощи за Газа в сътрудничество с Египет и че турските власти продължават контактите за освобождаване на заложници и намиране на решение на кризата, цитирана от БТА.

"Обезпокоени сме от възможността напрежението да нарасне и да се разпространи в региона. Прекъсването на електричеството, водата и храната на 2 милиона души, блокирани на 360 квадратни километра, е нарушение на най-основните човешки права. Приканваме всички страни да преговарят първо за прекратяване на огъня, а след това за постигане на траен мир", каза турският лидер, цитиран от турския частен телевизионен канал НТВ.

По думите на президента на Турция в момента "Газа е потисната и жертва", докато за Израел точно сега не се касае за подобно състояние.

"Изпращането на самолетоносач не допринася за мира. Държавният секретар на САЩ разговаря с моя външен министър и каза: "Аз подхождам към Израел не като външен министър, а като евреин". Що за политик е това?", попита турският лидер и продължи с въпросите: "Щом вие казвате това, какво ще стане, ако друг заяви, че подхожда към региона като мюсюлманин?".

Ердоган добави още в изказването си, че по отношение на израелските дипломатически представителства в Турция са взети всякакви мерки за защита.

"В такъв период всичко може да се случи. Докато не бъде създадена суверенна палестинска държава, няма да има мир в региона", каза той.

Президентът заяви, че Турция не приема нападения като бомбардирането на джамии, болници и цивилни селища.

"В момента в Газа се избиват жени, деца, майки, всички наред. Никой не се тревожи за това, но ние се тревожим", посочи президентът, като добави, че тази сутрин Турция е изпратила самолет с хуманитарна помощ на египетското летище Ал Ариш с лекарства, трайни храни, консерви, памперси и медицински консумативи.

"Ще продължим да доставяме хуманитарна помощ за Газа. Приканваме всички страни да преговарят първо за прекратяване на огъня, а след това за постигане на траен мир", добави той.

 

Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14