Свят

Войната се разраства, хиляди бягат от Газа. Хизбула предложи съюз на Хамас срещу Израел

  13.10.2023 18:50  
Войната се разраства, хиляди бягат от Газа. Хизбула предложи съюз на Хамас срещу Израел
Иракчани горят израелското знаме по време на протест
  БТА/АП

Евакуацията в Ивицата Газа е в ход. Хиляди палестински семейства бягат от северната част на анклава, след като тази нощ Израел издаде военна заповед за евакуация на цивилните на юг с оглед предстоящата му мащабна сухопътна офанзива срещу Хамас - терористичната организация, която управлява анклава и която нападна Израел на 7 октомври, убивайки, ранявайки и отвличайки мирни хора от селища в Южен Израел. Хамас продължава обстрела си и днес - под прицел са Сдерот, Ашкелон и летище "Бен Гурион". Многохилядни протести в подкрепа на Палестина заляха улиците на мюсюлмански държави. Американските совалки за мир продължават. В противовес базираната в Ливан "Хизбула" обяви, че е готова да се присъедини към Хамас във войната ѝ срещу Израел.

Евакуацията

Стотици коли, мотоциклети и камиони, натоварени с вещи, се движат по единствения път север-юг за евакуация от северната част на Ивицата Газа, предава кореспондент на Би Би Си. На покривите на автомобили са закрепени матраци. Хората пътуват и с крави, камили, овце и магарета. Много семейства се придвижват пеш. Горивото не достига. Улиците в град Газа са в руини.

Районът, за който Израел нареди евакуация, обхваща около една трета от Ивицата Газа - от Вади Газа до северната граница с Израел. Хората имат 24 часа, за да я напуснат. Заповедта включва гъсто населения град Газа и два големи бежански лагера, както и градовете Бейт Ханун и Бейт Лахия. Взети заедно, това са най-гъсто населените части на Ивицата Газа.

В засегнатия район живеят най-малко 1,1 милиона души. В град Газа живеят около 600 хил. В района има поне шест болници, както и около две дузини клиники за първична медицинска помощ.

След нощната заповед за евакуация "Хамас" се опита да спре потоците, които бягат от северната част на анклава с внушението, че не предстои сухопътна военна операция, а израелската армия блъфира. ЦАХАЛ настойчиво повтори предупреждението: армията пусна листовки от самолети, чрез които нарежда евакуация.

"За ваша безопасност не трябва да се връщате у дома до по-нататъшно уведомление от ЦАХАЛ - пише в листовката. - Всички известни обществени убежища в Газа трябва да бъдат освободени. Забранено е да се доближавате до граничната ограда за сигурност. Всеки човек, който се приближи до оградата, се излага на смърт. Трябва незабавно да напуснете домовете си и да се насочите към южната част на Вади Газа."

В листовката е нарисувана схема, показваща стрелки към южната част на Газа с обозначена зона в горния ляв ъгъл на картата, на която пише "Зона за хуманитарна помощ".

Хиляди повярваха на израелските военни и тръгнаха на юг.

А по северната граница на Ивицата Газа армията продължава да трупа тежка техника и войници.

Израелски танкове се насочват към Ивицата Газа. Снимка: АП/БТА

Хуманитарна криза

Хуманитарната криза в Ивицата Газа се задълбочава. След спирането на тока, водата и доставките там от страна на Израел и опасенията за глад, днес Световната здравна организация алармира, че болниците в Газа са в "критична точка" и "времето за предотвратяване на хуманитарна катастрофа изтича". Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус предупреди, че масовата евакуация в южната част на анклава - която Израел нареди в нощта срещу петък - "ще бъде катастрофална за пациентите, здравните работници и цивилните, останали или попаднали в опасно и може би смъртоносно придвижване". Той призова за отмяна на решението.

Болниците разполагат с електричество само за няколко часа през деня, тъй като трябва да пестят изчерпващите се запаси от гориво и да разчитат на генератори за поддържане на най-критичните си функции. Дори те ще трябва да бъдат преустановени след няколко дни, когато горивото свърши. Най-тежък ще е ефектът от това за най-уязвимите пациенти - тези, които се нуждаят от животоспасяващи операции, хората в реанимация и новородените бебета в инкубатори.

СЗО призова за "незабавно отваряне" на хуманитарен коридор.

Обстрел

Въпреки бедственото положение на цивилните в Ивицата Газа и въпреки дипломатическите совалки за мир, в които САЩ са водеща сила, Хамас продължава да обстрелва Израел и днес. Терористичната организация обяви, че днес е изстреляла ракети срещу международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив и срещу южния град Сдерот, който се намира близо до границата с Ивицата Газа. Към Сдерот са били изстреляни 50 ракети. Израелски войници в Кфар Саад са били атакувани с два дрона с експлозиви. Ракети летят и към Ашдод.

Хизбула

Базираната в Ливан шиитска ислямистка паравоенна групировка Хизбула обяви днес, че е готова да се присъедини към Хамас във войната ѝ срещу Израел. Изявлението направи заместникът на генералния секретар на органзацията шейх Наим Касем. Хизбула е обявена за терористична организация от редица държави, включително тези в ЕС, САЩ, Великобритания, Канада и др.

Основна цел и на двете организации е унищожението на Израел.

Усилия за мир

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който вчера беше в Израел, за да засвидетелства пълната подкрепа на САЩ към Израел, днес е в Йордания. Той се срещна с йорданския крал Абдула II и отправи ясно послание:

"Хамас не защитава правото на палестинския народ на достойнство и самоопределение", съобщава говорителят на Държавния департамент Мат Милър.

Двамата са обсъдили възможностите за освобождаване на израелските пленници, взети за заложници от Хамас. Наред с това Блинкън се стреми да предотврати разширяването на конфликта извън границите на Израел. Американският топ дипломат и кралят на Йордания са говорили и за начините за посрещане на хуманитарните нужди на цивилното население в Газа, "докато Израел провежда законни операции по сигурността, за да се защити от тероризма".

Блинкън е благодарил за "специалната роля на Йордания в Йерусалим и като сила за стабилност в региона".

Антъни Блинкън в Йордания. Снимка: АП/БТА

Лидери на ЕС днес пристигнаха в Израел, "за да изразят солидарност". На място са председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Фон дер Лайен написа, че е пристигнала в Израел, "за да изрази солидарността ни с израелския народ след ужасяващата терористична атака на Хамас".

Мецола, от своя страна, коментира: "Ние сме тук с послание за солидарност след най-тежката терористична атака, която Израел е преживявал от поколения насам. Терорът няма да надделее. От значение е как ще реагираме. Можем - трябва - да спрем Хамас. И да направим каквото можем, за да смекчим хуманитарните последици".

Протести

Настроенията в самата Йордания обаче далеч не са в желаната от Блинкън посока. Хиляди хора излязоха по улиците на Йордания днес, за да изразят подкрепата си за палестинците на фона на израелските въздушни удари по Газа тази седмица, извършени в отговор на бруталното нападение на Хамас. Кадри на държавната телевизия "Ал-Мамлака" показват протестиращи в столицата Аман и други градове, като Зарка, Карак, Маан, Мафрак и Ирбид. Многохилядното шествие в столицата беше посрещнато от засилено полицейско присъствие. Стотици протестиращи са се насочили към военната зона по границата въпреки забраната за събиране в района, отбелязва CNN и твърди, че е имало сблъсъци с полицията, която е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне хората. Дирекцията за обществена сигурност на страната призова в изявление хората да спазват нейните указания и да ограничат протестите до определените за целта зони.

Йордания има най-дългата граница с Израел. Страната е дом на 40% от общия брой регистрирани палестински бежанци в Близкия изток, по данни на ООН. Кралството отпусна 4,3 милиона долара за палестинците в отговор на "разразилата се трагедия в Ивицата Газа".

Почти половината от населението на Йордания, включително нейната кралица Рания, е от палестински произход.

Огромен протест имаше и в Ирак, отново ЗА Палестина.

Протести имаше в Истанбул, Пакистан. 

В подкрепа на Израел демонстрираха студенти в САЩ.

Снимка: Getty Images

Иран

Намеси се и Иран. Външният министър Хосеин Амир-Абдолахян заяви, че "сигурността на Ливан е сигурност на Иран" по време на среща с ливанския си колега Абдала Бу Хабиб в Бейрут в петък. Той е на регионална обиколка след избухването на войната между Израел и Хамас. Той предупреди за отваряне на "нови фронтове", ако Израел продължи с "военните си престъпления и хуманитарната обсада на Газа", цитгиран от държавната информационна служба Tasnim.

Амир-Абдолахян е заявил, че западни представители са го попитали дали е възможно да се отворят нови фронтове срещу израелския режим или не.

"Естествено при продължаването на израелските военни престъпления и хуманитарната обсада на Газа и Палестина всяко решение и възможност от страна на други членове на съпротивителното движение е вероятно", каза Амир-Абдолахян.

Движението за съпротива се отнася до групи, които се противопоставят на държавата Израел, включително Хамас, Хизбула и въоръжени групи в Сирия, Ирак и Йемен.

"Въпреки военните престъпления на Израел в Газа, палестинската съпротива обяви, че разполага с големи съоръжения, които могат да се противопоставят на ционисткия режим за дълго време, и много от тези съоръжения все още не са използвани", заяви още Хосеин Амир-Абдолахян след срещата. Той допълви, че "палестинската операция е отговор на непрекъснатия екстремизъм и престъпленията на ционисткия режим и екстремисткото правителство на този режим срещу палестинския народ и многократните нападения срещу джамията Ал-Акса".

"Ако престъпленията на ционисткия режим продължат, реакцията на ислямския свят ще бъде силна", каза Абдолахян.

Иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахян (вляво) разговаря с ливанския си колега Абдала Бухабиб по време на съвместна пресконференция в Бейрут, Ливан, петък, 13 октомври 2023 г. Амирабдолахиан упрекна САЩ, че призовават за сдържаност в региона, докато в същото време позволяват на Израел да "извършва престъпления" в Газа. Снимка: АП/БТА

Погребения

В това време, докато армията му брани границите след отприщеното от Хамас зло, Израел погребва мъртвите си. Към днешна дата те са вече 1500. Заложниците са над 100.

Снимки: АП/БТА

Сред жертвите са не само израелски граждани.

"Днес моят герой е Ауад Даравше, мюсюлмански парамедик, загинал при терористичното нападение на Хамас, докато оказвал помощ на пострадалите по време на музикалния фестивал - написа по-рано днес председателят на Организацията на евреите в България проф. Александър Оскар и разказа историята му. - Ауад е бил в близост до мястото на клането и въпреки че приятелите му го молели да тръгне, той настоял да остане, за да помага на ранените. Той е убит от терористите на "Хамас", а линейката му е открадната и закарана в Ивицата Газа.

Историята на Ауад е доказателство за това, че както за доброто няма значение религията или етническия произход, така и злото погубва всеки и всичко по пътя си.

Тази трагедия е доказателство и за това, че истински мир и разбирателство между евреи и араби са възможни, но само и единствено без Хамас и другите подобни терористични организации.

Моят Герой!

Нека бъде светла паметта му."

 


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14