Свят

Тероризъм във Франция: С вик Аллах Акбар! чеченец уби учител в училище и рани тежко двама

  13.10.2023 18:37  
Тероризъм във Франция: С вик Аллах Акбар! чеченец уби учител в училище и рани тежко двама
  google

Учител е убит, а други двама души са тежко ранени при нападение с нож в училище в град Арас в Северна Франция, съобщиха местните власти, цитирани от France24.

Ранените са охранител, който многократно е бил намушкан, и преподавател, който е с по-леки наранявания, каза полицейски служител пред France press.

Няма пострадали ученици.

На видеа, публикувани в социалните мрежи, се вижда как няколко души се опитват да усмирят нападателя в двора на училището, използвайки стол за щит. Нападателят рита, удря с юмруци и замахва с нож. 

Според свидетели той е извикал "Аллах Акбар" ("Бог е най-велик") по време на атаката

По време на нападението се наложило учениците и учителите да се заключат в сградата на училището.

Извършителят и брат му са арестувани. Не е ясно дали братът е замесен в нападението, пише Le Monde.

Мъжът е на около 20 години. Той е от чеченски произход. Известен е на службите за сигурност като радикален ислямист - пише Би Би Си. Френски медии допълват, че е бивш ученик в училището.

Полицията увери, че ситуацията вече е овладяна.

Франция разглежда случая като терористична атака, обявиха прокурори за борба с тероризма. Страната претърпя серия от атаки от ислямистки екстремисти през 2015 г.

Обезглавяването на учителя Самуел Пати посред бял ден през 2020 г. близо до училището, в което е преподавал - в предградие на Париж, от радикализиран чеченски бежанец шокира обществото. Атаката в Арас идва три години след убийството на Пати, което се случи на 16 октомври 2020 г.

В изявление френското Министерство на образованието призовава училищата да "вземат всички необходими мерки" незабавно "за засилване на сигурността на всички училища и учебни заведения" във Франция.

От Елисейския дворец съобщиха, че президентът Еманюел Макрон и министърът на образованието на страната ще отидат на мястото на атаката. 


Анкета

Доволни ли сте от изхода на изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14