Спорт

МОК изхвърли Русия от олимпийското движение

  12.10.2023 19:31  
МОК изхвърли Русия от олимпийското движение
  google

Поредна тежка санкция бе наложена на руския спорт. На извънредно заседание днес Международният олимпийски комитет изключи Русия за неопределено време заради нарушаване на олимпийската харта.

Международният олимпийски комитет (МОК) отстрани Руския олимпийски комитет (РОК) за неопределено време заради нарушаване на олимпийската харта чрез включване на спортни организации в четири региона в Източна Украйна. Миналата седмица руски олимпийски служители приеха за свои членове олимпийските съвети на анексираните украински територии - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. 

Тази стъпка "представлява незачитане на Олимпийската харта, защото нарушава териториалната цялост" на националния олимпийски комитет на Украйна. Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие се намират на територии, анексирани след нахлуването на руската армия в Украйна, обяви говорител на МОК след сесията на организацията в Мумбай, Индия.

От МОК отново заявиха, че решението за участието на отделни спортисти с руски паспорт на Олимпиадата в Париж през следващата година, както и на зимните игри в Милано през 2026 година ще бъде взето "в подходящо време".

Международният олимпийски комитет първоначално забрани на Русия и Беларус да участват в международни спортни събития, след като руската войска нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Преди няколко месеца МОК препоръча на спортните федерации да позволят на руснаците и беларусите да се завърнат под неутрален флаг само в индивидуални състезания и при много строги условия.


Анкета

Доволни ли сте от изхода на изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14