Свят

Иран заплаши Израел и САЩ - готви се да отвори втори фронт във войната

  10.10.2023 22:14  
Иран заплаши Израел и САЩ - готви се да отвори втори фронт във войната

"Хамас" засилва набезите си в южната част на Израел, докато палестинските милиции на Западния бряг и ливанската организация "Хизбула" влизат в сблъсък с израелските сили за сигурност на север. Ситуацията може да доведе до разширяване на войната на втори фронт, анализират американските експерти от мозъчния тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

На 7 октомври "Хамас" предприе изненадваща сухопътна и въздушна атака срещу Израел, която включваше изпращане на стотици бойци в страната, за да атакуват близките гранични постове, военни обекти и жилищни райони. В отговор Тел Авив извършва вече няколко дни въздушни удари в Ивицата Газа, контролирана именно от "Хамас". В това време иранската "Ос на съпротивата" обаче се присъединява към операцията на "Хамас".

Вчера бойното крило на "Хамас" (терористите имат и социално крило - бел. ред.) - бригадата "Ал Касам" - предприе нападение срещу израелския град Рахат, който се намира на около 30 км източно от Газа. "Ал Касам" също така изстреля ракети към израелска територия, включително към Йерусалим, а "Хамас" призова хората в града да нападат израелци и да застанат начело на т.нар. съпротива.

Палестинските милиции пък извършиха вчера нападения срещу израелци на Западния бряг в отговор на призивите на "Леговището на лъвовете" (TLD). Това е милиция на Западния бряг (другата палестинска територия в Израел), за която "Израел Хайом" твърди, че получава финансиране от "Хамас".

Израелските сили за отбрана (IDF) нанесоха въздушни удари по повече от 500 позиции на "Хамас" и "Палестинския ислямски джихад" (PIJ), включително по оперативния щаб в Газа. Израелският министър на отбраната Йоав Галант поиска "пълна обсада" на Газа, която отряза над два милиона души от електричество, храна, вода и гориво. Израел мобилизира 300 000 военни резервисти за 48 часа в очакване на мащабно нахлуване в Газа.

Членовете на "Оста на съпротивата" отправят заплахи, които могат да доведат до разширяване на войната между Израел и палестинските милиции в региона, анализира ISW, като посочва думите на говорителя на Министерството на външните работи на Иран Насер Канани. Той заяви на 9 октомври, че Техеран ще даде "унищожителен отговор" на всяко израелско нападение срещу Иран.

Предупреждението му идва след това на неидентифициран ирански служител, цитиран от западни медии, че Техеран ще отговори на израелско нападение срещу Иран с ракетни удари от целия Близък изток. Посочваха се териториите на Иран, Ливан и Йемен. Ракетни удари от Ливан и Йемен ще изискват участието на подкрепяните от Техеран бойци в тези страни - съответно "Хизбула" и хутите. Служителят добави, че Иран ще изпрати бойци в Израел от Сирия, за да атакуват северната и източната част на еврейската държава.

Ръководителят на подкрепяната от Иран организация "Бадр" Хади ал Амери заплаши да нападне и американските сили, ако САЩ се намесят във войната в подкрепа на Израел. Засега от Вашингтон обявиха, че няма да пращат войски на израелска територия, а само ще окажат необходимата косвена помощ. Щатите засилват присъствието си в Близкия изток именно заради заплахата от Иран - пращат още изтребители и най-големия самолетоносач в света "Джералд Форд".


Анкета

Доволни ли сте от изхода на изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14