Новини Свят

Байдън: Никоя от околните страни да не напада Израел

  08.10.2023 11:48  
Байдън: Никоя от околните страни да не напада Израел

Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи правото на Израел на самоотбрана и предупреди другите страни в региона да не се присъединяват към атаката срещу еврейската държава, предаде Times of Israel.  В обръщение в събота американският президент съобщи, че е в контакт с лидери от Близкия изток.

"Днес народът на Израел е подложен на атака, организирана от терористична организация Хамас. В този момент на трагедия искам да кажа на тях, на света и на терористите навсякъде, че Съединените щати са с Израел", обяви Байдън във видео изявление, разпространено от Белия дом. Съпроводен от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен президентът допълни, че Щатите винаги ще защитават Израел. "Ще се уверим, че гражданите им ще получат помощта, от която се нуждаят и ще могат да продължат да се защитават", каза Байдън.

"Светът видя ужасяващи образи на хиляди ракети за няколко часа, валящи върху израелски градове… Терористите на Хамас преминават в Израел, убиват не само израелски войници, но и цивилни по улиците, в домовете им. Невинни хора са убити, ранени. Цели семейства са взети за заложници от Хамас, само дни след като Израел отбеляза най-свещения от дните в еврейския календар. Това е безразсъдно", категоричен е президентът на САЩ.

Джо Байдън каза още, че Израел има право да защитава себе си и своя народ: "Точка. Никога няма оправдание за терористични атаки и подкрепата на моята администрация за сигурността на Израел е непоколебима".

Той се обърна и към останалите страни в региона, като подчерта, че това не е момент, за която и да е враждебна към Израел страна да използва атаките на Хамас, за да търси изгода, защото светът гледа.

Президентът добави, че е разговарял с краля на Йордания и членове на Конгреса. Освен това е поискал от екипа си по национална сигурност да работят с израелските си колеги по военното, дипломатическото и разузнавателното сътрудничество, за да "се увери, че Израел има това, от което се нуждае".

Байдън е наредил на екипа си да бъде в постоянен контакт с лидерите в региона, включително Саудитска Арабия, Палестина, Турция, Египет, Катар, Оман, Обединените арабски емирства и Европа.

Той допълни, че ще остане в близък контакт с премиера Бенямин Нетаняху, с когото е разговарял в събота. "Нека няма грешка, Съединените щати са зад Държавата Израел", подчерта президентът на САЩ.

По-късно Байдън повтори това съобщение в поредица от туитове.

Впоследствие високопоставен служител на администрацията на Байдън каза, че САЩ "ще се отнасят към Хамас с такива, каквито са. Те са международна терористична организация".

Фокусът на Вашингтон е "да гарантира, че израелците разполагат с това, от което се нуждаят, за да реагират по подходящ начин", допълни служителят, пожелал анонимност.  По думите му САЩ са готови да предложат всички средства за подкрепа на народа и правителството на Израел.

Според него има потенциал на споразумение за нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия, като обърна внимание, че е "рано да се каже какво ще е въздействието", което войната ще има върху тези усилия.

По-рано в събота Байдън заяви, че е разговарял с Нетаняху: "Джил (първата дама) и аз се молим за всички семейства, които са били пострадали от това насилие. Сърцето ни е разбито от трагично прекъснатия живот (на израелци) и се надяваме на бързо възстановяване на всички ранени".  Нетаняху е благодарил на Байдън за неговата "безрезервна подкрепа".


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14