Новини

Над 16 хиляди българи са починали от рак през 2022 г., сочат данни на статистическия институт

  06.10.2023 18:14  
Над 16 хиляди българи са починали от рак през 2022 г., сочат данни на статистическия институт
  google

Над 16 000 българи са починали от рак през 2022 г., съобщават от Българското онкологично научно дружество, цитирани от БТА. Те се позовават на данни от Националния статистически институт (НСИ), представени при откриването на Българския национален конгрес по онкология с международно участие, който тази година се проведе в София.

По данни от Доклада за глобалните тенденции в онкологията през 2023 г. на IQVIA Institute For Human Data Science, цитиран от агенцията, броят на лекуваните пациенти с раково заболяване в световен мащаб нараства средно с 5% през последните пет години. Очаква се и допълнителен ръст през следващите пет години, тъй като достъпът до нови лекарства се разширява.

"Европейският план за борба с рака е доказателство за колективния ангажимент, който имаме за намаляване на бремето на рака, и е наша отговорност да възприемем и приложим различните компоненти на този план в България", заяви проф. д-р Асен Дудов, председател на дружеството, цитиран от БТА.

Планът обхваща компонентите за превенция, ранно откриване, лечение и подобряване на качеството на живот на пациентите. За да се гарантира изпълнението на стратегиите за превенция на местно ниво, усилията трябва да се съсредоточат върху контрола на различните рискови фактори за поява на рак, като за целта е необходимо разширяването на програмите за ваксинация и насърчаването на здравословен начин на живот, допълни Дудов.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14