Новини

След ротацията: Борисов се закани ГЕРБ да смени министри, които не си вършат работата

  04.10.2023 21:00  
След ротацията: Борисов се закани ГЕРБ да смени министри, които не си вършат работата

Закана за смяна на министрите, които „не са си свършили работата“ отправи Бойко Борисов на предизборно събитие в Хасково. Това е планът на ГЕРБ за след ротацията на министър-председателите, която трябва да се направи през март. Тогава Николай Денков по споразумение трябва да отстъпи поста на Мария Габриел.

„Ние имаме вицепремиер – Мария Габриел. Март месец ще има ротация, тя ще стане премиер. И всеки министър, който не си е свършил работата, ще бъде сменен“.

Борисов не уточни кои министри според него не си вършат работата. Но даде да се разбере, че недоволството му е насочено към „Продължаваме промяната“:

„В момента нищо не може да се случи без ГЕРБ. Нищо! За съжаление реалната управленска власт е в министри, назначени от ПП. Някои от тях са действително аматьори. Ще минат девет месеца и няма да им научите имената, камо ли какво са свършили“.

Пред партийния актив Борисов се оплака, че му е „много трудно“ в т. нар. некоалиция с ПП-ДБ. Но „по-добро във време на война и толкова разделен свят, аз поне не можах да измисля. Те и другите не можаха“. После все пак похвали парламентарното сътрудничество, защото „трябва утре в парламента да можем да си кажем „здрасти“. И защото "със зор, насила" все пак свършили много работа.

Неясна подкрепа за реформата на специалните служби обеща още Борисов от Хасково. Той не уточни какво точно ще подкрепи, след като преди дни се обяви против предложението на ПП-ДБ за сливане на военното и цивилното разузнаване, и това доведе до оставка на Атанас Атанасов като председател на комисията за контрол на спецслужбите. ПП-ДБ внесоха сами проекта си с леки изменения и обявиха, че имат „непълна“ подкрепа от ГЕРБ.

„Сега покрай криптовалути, киберпрестъпления трябва да има една мощна киберагенция в ДАНС. Там половината трябва да се съкратят и да се оставят щатове за по 20-30 000 лева заплата. Защото това са съвременните предизвикателства пред националната сигурност. Знам, че ви се виждат много, а вие вземате по хиляда-две хиляди лева, но това са хора с други умове. Така че тука абсолютно ще го подкрепя (Кирил Петков – бел. ред.) за модернизацията на службите. А след това ще сложим и едни независими хора, които да ги управляват“, разсъди Борисов.

Той отправи атака и към служебните правителства, които по думите му не свършили „абсолютно нищо“ освен „да се нареди една стена с портрети на премиери у Министерския съвет“. Дожаляло му за „българските пари“, похарчени за поредицата от избори, и затова направил компромиса за съвместно управление с ПП-ДБ.


Анкета

ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА БАЛОТАЖА В СОФИЯ?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14