Свят

СЗО препоръча една доза за първа ваксинация срещу COVID-19

  02.10.2023 19:19  
СЗО препоръча една доза за първа ваксинация срещу COVID-19

Световната здравна организация препоръча в понеделник преминаване от две към една доза ваксина срещу COVID-19 при хора, които досега не са се ваксинирали.

Стратегическата консултативна група на СЗО смята, че единичната доза е достатъчна за първична имунизация за повечето ваксини срещу COVID-19, тъй като повечето хора са имали поне една предишна инфекция и вече имат някакакъв имунитет.

Досега пълният курс на първа ваксинация за повечето одобрени ваксини се състоеше от две дози.

Здравната агенция на ООН заяви, че всяка моновалентна или двувалентна ваксина може да се използва за първична ваксинация, тъй като новите моновалентни ваксини, насочени към сега актуалния вариант XBB.1.5 на "Омикрон" все още не са налични в повечето страни по света.

България има най-ниския процент на ваксинирани срещу коронавирусната инфекция - около 30% от населението в сравнение с почти 80% средно за ЕС.

СЗО препоръча за употреба и нова ваксина срещу малария - едва втората в световен мащаб, след като преди две години беше разрешена употребата на ваксината RTS,S

"Днес за мен е голямо удоволствие да съобщя, че СЗО препоръчва втора ваксина, наречена R21/Matrix-M, за предотвратяване на малария при деца, изложени на риск от заболяването", заяви в понеделник ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, цитиран от Ройтерс.

R21/Matrix-M, разработена от Оксфордския университет и се очаква да започне да се използва в някои африкански държави от началото на 2024 г. Цената на една доза ще е между 2 и 4 долара.

Ваксината се произвежда от Серумния инситут на Индия и използва адюванта Matrix M на фармацевтичната компания "Новавакс".

Директорът на института Адар Пунавала заяви, че вече са произведени около 20 млн.дози от ваксината в очакване на окончатеното разрешение за употреба от СЗО. Според него обаче поне до края на 2024 г.предлаганите количества ще са недостатъчни за нуждите.
Тедрос добави, че агенцията също е препоръчала ваксината на Takeda Pharmaceuticals срещу денга, наречена Qdenga, за деца на възраст от шест до 16 години, живеещи в райони, където инфекцията е значителен проблем за общественото здраве.

Денга е често срещана в тропически и субтропичен климат вирусна инфекция, разпространявана от комари към хора.

При клиничните изпитвания ваксината показа ефективни резултати срещу всичките 4 стереотипа на вируса при хора, които преди това са били заразени с денга, каза пред журналисти Хана Нохинек, председател на Стратегическата консултативна група от експерти по имунизация на СЗО.Тя добави обаче, че остава несигурност относно ефективността му срещу стереотип 3 и 4 при хора, които не са били заразени преди това.

Денга се среща основно в Южна Азия, Китай, Индокитай, Япония, Централна Америка и в някои страни на средиземноморието.


Анкета

ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА БАЛОТАЖА В СОФИЯ?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14