Новини

Бизнесът попита варненския кмет дали той или някой друг управлява града

  28.09.2023 12:38  
Бизнесът попита варненския кмет дали той или някой друг управлява града

Ако сегашният кмет на Варна Иван Портних имаше и малко понятие от градoустройство, градът щеше да е много различен. Това се казва в позиция, разпространена снощи от кандидатa за кмет на Варна Христо Димитров по повод агресивни нападки, отправени ден по-рано от действащия кмет на града Иван Портних.

"Цялата отговорност за устройството на дадена територия е отговорност на кмета и общинския съвет", пише още Димитров.

По време на спешно свикан брифинг във вторник (26 септември) Портних нарече "мошеници и олигарси" опонентите си от новосформираната платформа "Алтернатива на гражданите". Именно тя издигна кандидатурата на Христо Димитров. По време на въпросния брифинг Портних обвини строителния бизнес във Варна и бившия си главен архитект Виктор Бузев за презастрояването на града и всички произтичащи от това проблеми.

Така на практика Иван Портних, който е и кандидат на ГЕРБ за четвърти мандат, влезе в предизборна кампания, докато все още изпълнява функциите на действащ кмет.

"Макар нашата официална предизоборна кампания и медийни изяви да започват, както е предвидено по закон, от 29 септември, серия от събития доведе до необходимостта да взема отношение", пише в позицията на Христо Димитров.

Защото истината е неотложна новина

В разпространения текст се казва още, че "в серия от нелепи предизборни прояви" кандидатът за кмет на ГЕРБ Иван Портних е разпространил клеветнически твърдения срещу членовете на "Алтернативата на гражданите" и кандидатите й в местните избори. "Нещо повече - той се опитва да представи махленските си виждания за местна политика за истина от първа инстанция. Ако в един друг контекст бих подминал с насмешка делюзиите на един самозабравил се многомандатник, в хода на кампанията нося отговорност пред фактите, които ще помогнат да направите своя информиран избор по време на вота за кмет", пише в позицията на Димитров.

Според него засегнатите от думите на Портних вероятно ще заведат съдебни искове за клевета, след което въпросът ще е чисто правен. "По-важното е друго. Цялата пушилка има за цел да отклони вниманието от дебата за Варна. Там, където ние имаме аргументи и експертиза, Портних няма нищо. Ако имаше и малко понятие от градустройство, Варна щеше да е много различна", допълва Димитров.

Според кандидата за кмет на Варна, издигнат от "Алтернатива на гражданите", "с цел да измие ръце от собствените си грехове, с които наказва Варна и варненци вече 10 години, Портних нагледно излага собствената си некомпетентност".

Димитров напомня, че е достатъчно да се хвърли само един поглед върху Закона за устройство на територията, за да стане ясно, че цялата отговорност за устройството на дадена територия е на кмета и общинския съвет!

Той цитира и още един закон - за местното самоуправление и местната администрация, в който е посочено, че "Орган на изпълнителната власт в общината е кметът".

"Крадецът вика: Дръжте крадеца" е народна мъдрост, много подходяща за последните събития", пише в позицията си Христо Димитров.

Според него обаче проблемите на Иван Портних не са само със законите на страната и не произлизат единствено от "нелепостите, които говори на пресконференции".

"Искаме да припомним на Иван Портних, че "Алтернативата на гражданите" събира и немалка част от големите работодатели на град Варна. Естествено, че водещият мотив е да живеем в по-хубав, модерен и проспериращ град. Но има и още нещо много важно, което ни събира. И то е, че поради влошената среда губим кадри, и то висококвалифицирани. Хората са свободни да избират къде да живеят и ако Варна не им предлага нужното, те избират други градове. Ще кажете, че това е проблем на фирмите. Не! Това е проблем на града, защото ако най-големите фирми отслабват, то и работните места ще намаляват, и данъците, които внасяме - също. Нека си зададем въпроса искаме ли Варна да е икономически силен град или искаме да се превърнем в глуха провинция, накъдето ни е повел Портних", пише още в позицията.

В нея се припомня и че дружествата, "които бодат очите на многомандатника, отдавна са надраснали регионалното си значение и са се превърнали в предпочитани партньори за много други общини, държавни институции и частни партньори от цял свят".

Текстът завършва с два въпроса към Иван Портних: защо прехвърля греховете на собствения си екип, назначен от него, върху други хора и ако той не контролира процесите в общината и действията на своите подчинени, кой всъщност ги контролира.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14