Свят

Масово изселват арменци от Нагорни Карабах

  26.09.2023 18:06  
Масово изселват арменци от Нагорни Карабах

Франция заяви днес, че "масовото изселване" на арменци от Нагорни Карабах след победната офанзива на Азербайджан става "под съучастническия поглед на Русия“, която е разположила през 2020 г. миротворчески сили в този сепаратистки анклав, предаде Франс прес, съобщи БТА.

"Отбелязваме с голяма загриженост масовото изселване на арменци, което става под съучастническия поглед на Русия“, заяви на пресконференция говорителката на френското външно министерство Ан-Клер Льожандр. Тя припомни, че Париж ще държи Азербайджан "изцяло отговорен за съдбата на арменското население“.

Хиляди жители на Нагорни Карабах се опитват да избягат от анклава и да преминат в Армения, където вече са намерили убежище най-малко 13 000 души, сочат данни на Ереван. В потока от арменски бежанци Азербайджан търси възможни извършители на "военни престъпления", каза днес източник от азербайджанското правителство пред АФП.

"Азербайджан възнамерява да предостави амнистия на арменски бойци, сложили оръжие в Карабах. Онези обаче, които са извършили военни престъпления по време на войните в Карабах, трябва да ни бъдат предадени", каза източникът, обяснявайки защо мъжете на възраст да изпълняват военна служба, биват заснемани с камера на последния контролно-пропускателен пункт преди напускане на анклава.

На фона на бежанските потоци от анклава снощи там избухна склад с бензин, при което загинаха най-малко 20 души и бяха ранени 280, съобщиха днес сепаратистките власти, които поискаха спешна външна помощ за справяне с последиците от експлозията. "Десетки пациенти все още са в критично състояние“, казаха в изявление властите арменските власти в сепаратисткия анклав. Тринадесет от загиналите още не са идентифицирани и телата им ще бъдат подложени на съдебномедицински анализ, съобщиха властите.

Междувременно Азербайджан изрази готовност да приеме на лечение ранени при експлозията в склада за бензин, предаде ДПА. Болници в няколко района са готови да приемат голям брой пациенти, пострадали при взрива близо до Степанакерт, каза съветникът на азербайджанския президент Хикмет Хаджиев, цитиран от местни медии.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14