Еко Свят

ЕК забранява продажбата на микропластмаса

  25.09.2023 15:58  
ЕК забранява продажбата на микропластмаса
  google

Европейската комисия ще забрани продажбата на микропластмаса и продукти, които умишлено освобождават синтетични полимерни частици по време на употреба, посочват от ЕК.

Новите правила, които се въвеждат с промени в европейския регламент за химикалите (REACH), трябва да помогнат за предотвратяване на изпускането на около половин милион тона микропластмаса в околната среда.

От ЕК посочват, че около 42 000 тона микропластмаси, умишлено добавени към продукти, се освобождават в околната среда в ЕС всяка година. 

Най-често използваните изделия от този вид са козметичните средства, почистващите препарати и материали за пълнене на изкуствени спортни настилки.

В обхвата на ограничението не попадат продукти, в които микропластмасата не е добавена съзнателно, а се намира в естественото им състояние.

Най-големият източник на микропластмаси са спортните настилки. Те представляват 42% от продуктите на европейския пазар. Предвижда се те да бъдат ограничени осем години след влизане в сила на забраната.

В козметичната индустрия забрана ще има само за влагането на микроперли, използвани в препарати за ексфолиране, както и прахообразният брокат от пластмаса. 

Лекарствата и фармацевтичните продукти не са включени в забраната, тъй като вече са регулирани по друго европейско законодателство.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14