Анализи

Експерти по киберсигурност съветват: Не се доверявайте ва всеки мейл

  24.09.2023 16:30  
Експерти по киберсигурност съветват: Не се доверявайте ва всеки мейл

Как да се предпазим от онлайн измами? Как да избегнем източването на сметките си? И как да защитим личните си данни в мрежата? Тези въпроси коментираха пред bTV експертите по киберсигурност Кирил Григоров и Владислав Венев.

„Мисля, че това е нещо, което наблюдаваме все по-често на ежедневна база. Все повече хора стават жертва на такива атаки. Един пресен пример от последната седмица – отчетен е бум на измамите във Фейсбук, където през вече откраднати профили, измамниците започват да пишат на приятели и да им искат данни, кодове за верификация“, заяви Кирил Григоров.

Той поясни, че това се прави, за да имат измамниците достъп до банковите сметки на хората. И обясни как може човек да се предпази от зловреден мейл. „Първото нещо, което трябва да ви направи впечатление, е спешността, т.е. ако подателят иска да извършите някакво спешно действие. Искането за въвеждане на някакви данни също трябва да повиши вашето внимание“, поясни Кирил Григоров.

„Най-честата измама е свързана най-общо казано с доверието. Някой ви изпраща мейл, в което има послание, целящо да спечели вашето доверие. Използват се много евтини трикове – казва се, че „ще спечелите нещо“, ако се доверите и предоставите данните си“, коментира темата и Владислав Венев.

Според него всичко, което хората виждат в мрежата, трябва да бъде верифицирано (проверено – б.р.) от поне два източника. Ако например човек получи мейл от банката си, той трябва да се свърже с неин клон и да провери дали наистина трябва спешно да предостави някакви свои данни. „Не бива да се доверява спонтанно и напълно – все пак трябва да се помни, че „добрите послания водят към ада“, каза още той.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14