Новини

Мария Габриел: Украйна оценява решението ни да падне ветото за зърното

  21.09.2023 12:45  
Мария Габриел: Украйна оценява решението ни да падне ветото за зърното
  bTV

Украйна оценява решението на страната ни да отмени забраната за внос на украинско зърно. Това каза вицепремиерът и външен министър Мария Габриел след среща с украинския президент Володимир Зеленски по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Габриел и Зеленски разговаряха на среща заедно с румънския президент Клаус Йоханис и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По думите на Габриел, Фон дер Лайен е приветствала решението на България и Румъния да не продължават забраната си за внос на украинско зърно.

Вицепремиерът определи като неоснователни критиките на президента Радев, че кабинетът не води политика за убеждаването на Австрия за премахване на ветото срещу страната ни за Шенген.

По-рано българският държавен глава направи изказване пред Общото събрание на ООН.

Сред основните акценти в речта му беше войната в Украйна. Президентът посочи войната, конфликтите и тероризма като застрашаващи бъдещето на цивилизацията.

„От първия ден България заклейми агресията на Русия срещу Украйна. Всеки ден от тази война застрашава международния мир и сигурност и вече се е превърнала във война на изтощение, която изправя пред предизвикателство социалното и икономическото развитие в света. Развитието на събитията показва опасна тенденция на ескалация и риск от разпространяване на конфликта в Черно море и засягане на съседните на Украйна държави“, каза Радев.

По-късно днес предстои среща на президента и вицепремиера с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14