Свят

Зеленски и Лавров може да се срещнат на сесия на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк

  16.09.2023 08:30  
Зеленски и Лавров може да се срещнат на сесия на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк

Украинският президент Володимир Зеленски планира да се яви лично на годишната среща на световните лидери в ООН в Ню Йорк другата седмица. Възможно е тази година да се проведе специална сесия на Съвета за сигурност на ООН за Украйна, на която вероятно украинският президент ще присъства, а е възможно там да бъде поканен и руският лидер Сергей Лавров, което може да доведе до евентуална среща между двамата, пише "Политико". На годишната среща на световните лидери в ООН Зеленски има за цел да убеди колебаещите се страни да подкрепят Киев срещу Русия. Според украински правителствен служител, се очаква украинският президент да изложи аргументите си както в реч пред Общото събрание на ООН, така и на множество срещи с други лидери.

"За да осигурим всеобхватен и дълготраен мир, се нуждаем от нещо повече от политическа подкрепа от страна на Запада", заяви още анонимният служител

Украинският лидер има две тактически цели в Ню Йорк.

Едната е да събере подкрепа за мирното предложение от 10 точки, което неговата администрация представя по целия свят от миналата есен насам.

Украинските лидери смятат, че е важно да покажат на света, че макар да са жертви на несправедлива руска агресия, те все пак са готови да водят дипломатически преговори за прекратяване на войната.

Другият основен фокус на Зеленски е намирането на решение на кризата с продоволствената сигурност, предизвикана от руската инвазия, посочва украинският служител.

Възможно е по време на тазгодишното събрание да се проведе специална сесия на Съвета за сигурност на ООН за Украйна и Зеленски да бъде поканен на нея, заяви западен дипломат, запознат с планирането на Общото събрание.

Спектакълът на такова заседание на Съвета за сигурност може да се окаже изключително интересен, особено ако се появи и руски представител, който е твърде възможно да бъде именно руският външен министър Сергей Лавров. Дипломатите на такива срещи обикновено изглеждат спокойни, но при такава среща напрежението може да бъде силно, а думите - остри. 

Сергей Лавров СНИМКА: Ройтерс
Сергей Лавров СНИМКА: Ройтерс 

Лавров, който е ветеран в дипломацията, вероятно ще проведе свои лични срещи с лидерите на страните от Глобалния юг, тъй като по време на миналогодишната среща графикът му изглеждаше сравнително лек.

Руският президент Владимир Путин често пропуска Общото събрание и в наши дни не пътува много извън страната си, тъй като Международният наказателен съд е издал заповед за ареста му във връзка с войната.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14