Новини

Фундаментът на открития от президента пилон в Ямбол е незаконен, смята строителният контрол

  14.09.2023 17:16  
Фундаментът на открития от президента пилон в Ямбол е незаконен, смята строителният контрол

Откритият вчера от президента Румен Радев пилон в Ямбол, на който е поставено българското знаме, е монтиран на незаконен фундамент. Това следва от становището на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в града. Документът, който читател предостави на "Дневник", е изпратен на кмета на Ямбол Валентин Ревански на 25 май тази година.

Кметството изгражда цялото съоръжение с документация за преместваем обект. След проверка РДНСК Ямбол обаче излиза с мнение, че бетоновият фундамент с размери 7/7/2 метра представлява строеж по смисъла на Закона за устройство на територията и "не попада в хипотезата на преместваем обект, тъй като не може да бъде отделян от повърхността и преместван в пространството".

Да провериш сам себе си

Тъй като органите на ДНСК имат правомощия за действия спрямо незаконни строежи от първа, втора и трета категория, какъвто пилонът не е, на кмета на Ямбол е изпратено становище за извършване на проверка от служителите на общинската администрация. Тоест представител на поръчителя трябва да се самопровери дали всичко е законно.

"Изпратихме становище до кмета да се задейства за премахването на обекта. Те ни отговориха, че според тях е преместваем обект, за което има всички документи. Сега всичко е в ръцете на кмета. Направихме каквото можахме. За нас преместваем обект може да е само пилонът, но не и фундаментът", коментира за "Дневник" временно изпълняващият длъжността началник на РДНСК Ямбол инж. Снежанка Генова

За общината всичко е законно

"Дневник" се опита да се свърже с кмета на Ямбол Валентин Ревански, но от кабинета му посочиха, че отсъства. Зам.-кметът Енчо Кирязов коментира, че всичко е законно, но за повече подробности препрати към главния архитект Константин Якубович. Той беше лаконичен: "По телефона не говоря за такива работи. Заповядайте тук. Ще ви покажа преписка. Хайде да бъдем малко по-сериозни."

Гражданите, подали жалби срещу строежа, посочват, че вдигането на пилона е било излишно, при положение че на 50 метра от него е телевизионната кула с почти същата височина, на която е можело да се постави трибагреникът, ако това е била целта.

Най-високият пилон в урбанизирана територия

Инициатива за поставяне на пилон на местния хълм Боровец е обявена през ноември 2021 г. Аргументът е, че на избраното място знамето ще се вижда от магистралата, а пилонът ще е най-високият в страната. Междувременно пилонът в местността Рожен, около изграждането на който също имаше скандали, а и той се оказа преместваем обект, отне титлата най-висок пилон на все още неизграденото съоръжение със своите 111 метра. Община Ямбол обаче не се отказа от проекта, като местната власт намираше поводи да напомни, че първо идеята е хрумнала на тях. Изтъква се също, че ямболският пилон е най-високият в урбанизирана територия в България. В същото време като аргумент се изважда и фактът, че Иван Параскевов и Стилияна Параскевова, които създават първообраза на българското знаме - Браилското знаме, са изселници от Ямбол. По данни на общината първоначалните разчети за цената на съоръжението са сочели, че ще са необходими 65 хил. лв., но окончателният разход се оказва близо 208 хил. лв. Към 2 април 85 хил. лева са събрани с дарителска кампания, започната от общината на 7 март миналата година. Първият и все още най-щедър дарител е кметът Валентин Ревански. На откриването вчера президентът Румен Радев нарече пилона в Ямбол "внушително съоръжение, което се явява пореден израз на пробуденото българско родолюбие".


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14