Новини

ДПС подкрепят обединяването на цивилното и военното разузнаване, шефът да не се назначава от президента

  12.09.2023 17:08  
ДПС подкрепят обединяването на цивилното и военното разузнаване, шефът да не се назначава от президента

ДПС подкрепя принципно лансираната от ПП-ДБ идея за обединяването на цивилното и военното разузнаване, както и ръководителят на евентуалната мегаструктура да не се назначава от президента. Това каза депутатът от движението Делян Пеевски. 

От думите на Пеевски стана ясно, че са водени предварителни разговори с "Продължаваме промяната - Демократична България" преди първо Атанас Атанасов да лансира тази идея. И така ДПС принципно смята, че не трябва с указ да се назначават ръководителите на службите, а да се избират от парламента.

Пеевски смята, че това не е обезвластяване на държавния глава и не е персонален законодателен акт, свързан  с това, че президентът се казва Румен Радев, а предложения, които са в унисон с конституционните промени, които вече бяха внесени в парламента и които са свързани с промени около президентските правомощия и служебните правителства.​ Освен това Делян Пеевски подкрепи лансираната от общественици, сред които и бившият президентът Росен Плевнелиев, идея в Конституцията да се запише, че България е член на Европейския съюз и НАТО.

Според него това е добре, за да бъде гарантирана геополитическата ориентация на страната, но, уточни Пеевски, всички тези разговори ще се дебатират между първо и второ четене на Конституцията, тъй като на първо четене трябва да бъде приет именно проектът, който беше внесен от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Пак тогава ще се води разговорът дали да остане датата 24 май като национален празник.

Иначе, Делян Пеевски потвърди тов , което вече коментира - за него петгодишен, един мандат за главния прокурор е оптималният вариант. 7 години, каза той, бяха много. Очаква се всичко около промените в Конституцията да се изясни след шести и седми октомври, когато трябва да е готов докладът на Венецианската комисия, чиито експерти пристигат в България в края на тази седмица. Едва след това на заседание на Конституционната комисия на НС ще бъде приет на първо четене този проект и ще започнат промените преди второто четене.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14