Новини

Румъния и САЩ провеждат учение в Черно море и делтата на Дунав

  08.09.2023 17:36  
Румъния и САЩ провеждат учение в Черно море и делтата на Дунав

Военноморските сили на Румъния и тези на Съединените щати организират съвместно в периода 11-15 септември в зоната на отговорност на румънските военноморски сили в Черно море и Делтата на Дунав многонационалното учение "Морски бриз 23.3: ("Sea Breeze 23.3"), съобщава Аджерпрес.

Според съобщение на Щаба на Военноморските сили на Румъния в учението ще участват сили и способности за борба с взривни устройства от България, Франция, Великобритания, Румъния, Съединените американски щати, Турция и Украйна.

"Румънските военноморски сили участват в многонационалното учение с морския драгажен кораб 30 "Sublocotenent Alexandru Axente", бързоходния водолазен кораб "Venus", бронирания патрулен катер 179 "Posada", бързоходни плавателни съдове RHIB, специалисти по обезвреждане на взривни устройства (EOD), специалисти от Центъра за данни за борба с мините към Морската хидрографска дирекция, взвод морски пехотинци, три изследователски бронетранспортьора-амфибия, щурмови катери и щабни офицери", се посочва в изявлението, предаде БТА.

От страна на Съединените американски щати ще участват самолет за морско патрулиране и разузнаване P-8 Poseidon и водолази за обезвреждане на взривни устройства с плавателни съдове и специфична техника, а другите страни участнички в "Sea Breeze 23.3" ще се включат с водолази и специалисти за обезвреждане на боеприпаси със специфична техника и щабни офицери.

Основната цел на учението "Sea Breeze 23.3" е да развие оперативната и тактическа съвместимост между страните участнички в областта на борбата с взривните устройства, по-специално с плаващите морски мини, за да се гарантира свободата на корабоплаването.

Преди тренировъчните дейности в рамките на учението румънските военноморски сили, съвместно с военноморските сили на САЩ, организираха на 5 и 6 септември в Констанца среща на командващите военноморските сили на страните членки на НАТО в Черно море (България, Румъния и Турция), на която присъстваха и командващият френските военноморски сили в Средиземно море, представители на британските кралски военноморски сили, командващият 6-ти флот на САЩ, командващият на Съюзното морско командване на НАТО и делегация от Украйна, съобщиха от щаба на военноморските сили.

Официалната церемония по откриването на многонационалното учение "Sea Breeze 23.3" ще се състои в понеделник от 11.00 ч. на пътническия терминал в пристанище Констанца, където ще присъстват представители на държавите, участващи в учението.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14