Свят

Мъск: Отказах да активирам Starlink в Крим, което предотврати украински удар по руския флот

  08.09.2023 15:56  
Мъск: Отказах да активирам Starlink в Крим, което предотврати украински удар по руския флот

Технологичният магнат Илън Мъск заяви, че е предотвратил украинско нападения срещу руска военноморска база миналата година, като е отказал молба на Киев да включи достъп да интернет в Черно море край анексирания от Москва Крим, съобщава Франс прес.

В своята социална мрежа X - бившата "Туитър" Мъск написа:

"Имаше спешно искане от украинските правителствените органи за активиране на сателитите на "Старлинк" (Starlink) по целия път до Севастопол. Очевидното намерение беше да бъде потопен по-голямата част от руския флот, намиращ се там на котва".

"Ако се бях съгласил с това искане, компанията ми SpaceX щеше да стане пряк съучастник във военните действия и в ескалация на конфликта", посочи Мъск.

 

 

 

Освен това той призова за постигане на примирие, на което да са съгласни и двете страни: 

"И двете страни трябва да се съгласят на примирие. Всеки изминал ден все повече украински и руски младежи умират, за да се спечелят и загубят малки парчета земя, като границите едва се променят. Това не си струва техните животи".

 

 

 

Агенция Франс прес напомня, че сателитната интернет система "Старлинк" е на разположение на Украйна малко след като Русия нахлу в страната през февруари 2022 г.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14