Новини

Председателите на ресорните комисии в ЕП впечатлени от Илиана Иванова

  05.09.2023 19:01  
Председателите на ресорните комисии в ЕП впечатлени от Илиана Иванова

Минути след изслушването на кандидата за български еврокомисар Илиана Иванова, председателят на комисията по промишленост, изследвания и енергетика - Кристиан-Силвиу Бушои и председателят на комисията по култура и образование - Сабине Верхайен, заявиха пред медиите, че са впечатлени от изслушването на Иванова.

Според Сабине Верхайен кандидатката е отговорила на въпросите "по адекватен и отличен начин", а Кристиан Силвиу Бушои смята, че Иванова "ще бъде отличен комисар".

Малко след тях и Илиана Иванова даде изявление пред медиите.

Тя благодари за възможността да обсъди с евродепутатите предизвикателствата, които стоят пред науката, изследванията, иновациите, образованието, младежта, културата и спорта.

„Надявам се, че ако бъда избрана, ще работя с всички сили неуморно този кратък оставащ мандат от тази година да изпълним със съдържание и да допринесем максимално за постигането на целите на изследването иновациите, културата и спорта“, заяви още кандидатът.

На 6 септември председателският съвет, състоящ се от председателя на Европейския парламент и от председателите на политическите групи, ще извърши окончателната оценка и ще реши дали да прекрати процеса на изслушване и да проведе гласуване по време на септемврийската пленарна сесия, която ще се проведе от 11 до 14 септември.

Припомняме, че Илиана Иванова беше предложена за еврокомисар от ГЕРБ-СДС на мястото на Мария Габриел, която подаде оставка на 15 май, за да заеме поста на заместник министър-председател и министър на външните работи на България. В края на юни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че одобрява Илиана Иванова за кандидат за следващ български еврокомисар.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14