Новини

Прокуратурата се самосезира за нарушения при изграждането на Турски поток през България

  31.08.2023 14:04  
Прокуратурата се самосезира за нарушения при изграждането на Турски поток през България
Българският премиер Бойко Борисов, руският президент Владимир Путин, турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган и сръбският президент Александър Вучич на церемонията за откриване на \"Турски поток\"
  AP

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по разпространена в медиите информация за нарушения, свързани с избора на изпълнител и ускореното изграждане на газопровода "Турски поток".

Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение в четвъртък (31 август) няколко дни, след като от Антикорупционния фонд обявиха, че през 2019 година се е провела необявена в България среща, на която "българската, руската и арабската страна" са обсъждали конкретна поредица от действия и времева рамка за изпълнението им с цел бързо да се бъде построен "Турски поток" през България. Срещата е била на 1 юли 2019 г. в Истанбул. Информация е открита в отворената от хакери поща на руския политик Александър Бабаков, санкциониран няколко пъти от 2014 г. насам заради руската агресия в Украйна.

В България газопроводът бе представен като разширяване на газопреносната мрежа на страната и тогавашният премиер Бойко Борисов непрекъснато го наричаше "Балкански поток", независимо, че в чужбина и руснаци, и американци използваха именно името "Турски поток".

Поръчката за изграждането на "Турски поток" през България бе изненадващо обявена дни преди Коледа на 2018 г. и провеждането ѝ беше съпътствано с най-големия скандал в историята на публичните процедури в България, припомня Капитал. След като на 3 април 2019 г. възложителят "Булгартрансгаз" класира на първо място в търга консорциум "Аркад", тъй като цената му беше много по-ниска, вместо да сключи договор с него на 28 май, държавната компания реши едностранно да го отстрани и да избере втория - свързано с Русия обединение, което от своя страна, противно на всички правила, дори промени ценовата си оферта след подаването и отварянето ѝ.

По-късно на 18 септември 2019 г. "Булгартрансгаз" подписа договора за 1.102 млрд. евро със саудитската фирма "Аркад" за изграждането на газопровода. Тогава Борисов (като премиер в третия си мандат заяви: "Проведоха се много срещи, включително и с руските партньори, с колегите от Саудитска Арабия. Това е така нареченият "Балкански поток". Една прозрачна процедура. Държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и почваме изпълнение. Благодарение на принц Салман - това е огромна инвестиция".

В съобщението на прокуратурата е записано още, че наблюдаващият прокурор, избран на принципа на случайния подбор, следва да предприеме действия по своя преценка съобразно правомощията си по Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.

От прокуратурата уточняват, че ще проверят информацията за заобикаляне на Закона за обществените поръчки и обсъждането на забранени от закона схеми като наемане на кандидат за изпълнител като подизпълнител на част от проекта.
Освен информацията за срещата от АКФ разпространиха и имейл от Цветелина Бориславова, председател на надзорния съвет на БАКБ, до Александър Воробьов, съветник на Бабаков и санкционирано лице точно в това му качество. То е изпратено на 19 юли 2019 г. и в него Бориславова учтиво моли да бъдат предупредени Бабаков и "Газпромекспорт", че ще има забавяне на изграждането заради обжалването на процедурата. В изявление след публикацията БАКБ съобщи, че е била само една от обслужващите банки на саудитския консорциум "Аркад".

Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14