Икономика

Компанията Насекомо взима най-големия грант за високи постижения от Европа

  30.08.2023 18:56  
Компанията Насекомо взима най-големия грант за високи постижения от Европа

Компанията "Насекомо", която има ферма за ларви в село Лозен край София, взима най-големият грант за иновативни услуги и продукти от 4 884 611, 10 лв. по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това става ясно от публикуваните документи от Министерството на иновациите и растежа.

Общо 12 компании ще получат над 34 милиона лева за създаване и развитие на иновативни услуги и продукти. Това са приложения в областта на информационните технологии, изкуствения интелект и работата с големи данни.

Средствата са по четвъртата мярка от ПВУ - Подкрепа за иновативни предприятия, отличени с "Печат за високи постижения" от Европейската комисия. Общият бюджет на процедурата е 118 млн. лв., а документи по нея се приемат на два приема. Вторият се очаква да започне в началото на 2024 г.

Мярката е предназначена за новаторски фирми, получили "Печат за високи постижения" от Европейския иновационен съвет, за които финансирането по програмите "Хоризонт 2020" и "Хоризонт Европа" не е достигнало, въпреки високото качество на проектите им, посочват от Министерството на иновациите.

Печелившите от първия прием

Размерът на отпуснатите грантове варира от около 100 000 лв. и достига до близо 5 млн. лв. Средствата се дават на иновативни фирми, работещи основно в сферата на ИТ технологиите.

Най-малкият грант е за "Контрак" АД в размер на 97 791.50 лв. Със средствата ще бъде разработена интеграционна платформа eHubDataIntegration, като услуга за обмен на данни за електронна търговия.

Същата сума от 97 791.50 лв. получава и "Симпъл Секюрити" ЕООД за е-мейл криптиране от край-докрай от следващо поколение за всички устройства, без промяна на онлайн навиците на крайните потребители за интегриране и използване.

"Лийн Диджитал Солюшънс" ЕООД получава 4 638 299, 26 лв. безвъзмездно. Единствено за техния проект Embedded Blended Leadership Environment не е дадена повече информация на сайта на Министерството на иновациите и растежа.

За разработването на софтуерна информационна система за управление на процесите за кредитиране "Оцениме.БГ" ЕООД ще вземе 2 669 434.12 лева.

"Имагга Технолъджис" ООД печели грант от 4 209 924.07 лева за изкуствен интелект за ефективна модерация на визуално съдържание в големи мащаби.

"Къпфи" ООД ще получи 2 541 903.01 лева за разработената от тях ядлива чаша за кафе и бъркалка. Те са устойчиви алтернативи на неразградимите и замърсяващи пластмасови продукти.

За разработването на широкомащабна демонстрация на файлмап компанията "Файлмап Текнолоджи" ЕООД ще получи 3 302 907.91 лева.

"Трансметрикс" АД взима 3 341 841.14 лв. за демонстрация за подобряване на прогнозите за инфраструктурен капацитет в транспортния сектор.

За организационно развитие на малките и средните предприятия "Агенция Стратегма" ООД ще вземе 1 926 492.55 лева.

"Данлекс" ЕООД получава 4 097 013.90 лева за инструмент за прогнозна поддръжка на системи за неинтрузивна инспекция.

Проектът "Пазарна готовност на революционна роботизирана система за вертикална мобилност на хора с увреждания" на компанията "Ай Райс Механикс 357" ЕАД получава 2 267 170.75 лв.

Идеите и разработките на тези 12 фирми са оценени като високо качествени и развиват нови продукти и услуги с висока добавена стойност за икономиката, се казва в съобщението на Министерството на иновациите и растежа.

Предстои сключването на договорите с предприятията за отпускане на безвъзмездно финансиране, след което ще започне изпълнението на всички заложени дейности.

Отхвърлени предложения

Само две са отхвърлените предложения по първия прием на мярката по ПВУ.

Едното е на "Триптон" ООД, а причината е, че кандидатът не е представил доказателства, че проектът му е отличен с "Печат за високи постижения" по програмите "Хоризонт 2020" и "Хоризонт Европа" до 2023 г.

Другото отхвърлено предложение е на компанията "Тампонени иновации" ООД. Те са кандидатствали с проект за оптимизация и комерсиализация на HEMPON - екологично
устойчив тампон, включващ активно облекчаване на болката чрез прилагане на влакна от индустриален коноп и екстракт от канабидиол (CBD). Проектът им не е одобрен, защото не отговарят на заложените критерии.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14