Свят

Япония отложи изстрелването на ракета към Луната заради силни ветрове

  28.08.2023 14:06  
Япония отложи изстрелването на ракета към Луната заради силни ветрове

Японската космическа агенция спря планираното за днес изстрелване на ракета, която щеше да отведе до  Луната първия космически апарат на страната, който щеше на кацне на спътника на Земята, предаде Ройтерс.

Мицубиши Хеви Индъстрис (MHI) аргументира решението със  силни ветрове.

Въпреки че ракетата H-IIA има 98% успеваемост при изстрелване, неподходящият вятър в горните слоеве на атмосферата наложи отлагане на изстрелването по-малко от 30 минути преди планираното време.

Новата дата на изстрелване засега не е определена, но няма да бъде по-рано от четвъртък, тъй като са необходими процеси като презареждане с гориво. MHI и Японската аерокосмическа изследователска (JAXA) заявиха, че изстрелването може да се осъществи чак 15 септември.

Ракетата трябваше да бъде изстреляна от космическия център Танегашима на JAXA в южната част на Япония в понеделник сутринта. Миналата седмица стартът вече беше отлаган два пъти заради лошото време.
Ракетата носи на борда си интелигентния спускаем апарат на JAXA за изследване на Луната (SLIM), който ще бъде първият японски космически аппарат, който ще кацне на естествения спътник на Земята, допълва БТА.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14