Икономика

Китай измества Франция от оръжейния пазар на Африка

  28.08.2023 10:58  
Китай измества Франция от оръжейния пазар на Африка

Експанзията на Китай в западноафриканския пазар на оръжие представлява съществена промяна в стратегията на страната, тъй като обикновено Китай се фокусира върху други африкански региони за продажба. Освен търсене на дял от новия пазар, Китай цели да намери нови съюзници и да изгради влияние в контекста на отслабващото френско влияние в Западна Африка, както коментира Агенцията Франс Прес (AFP).

Norinco, най-големият китайски производител на оръжие и седмият по големина доставчик на военно оборудване в света, откри нов офис за продажби в Сенегал. Компанията вече има офиси в Нигерия, Ангола и Южна Африка.

Китай планира също така да открие офиси в Мали и Кот д'Ивоар, където вече продава оръжие. Тези офиси ще предоставят поддръжка, ремонт и сервизно обслужване на превозни средства и военно оборудване.

Появата на оръжейния гигант в Сенегал се разглежда като напредък в китайското влияние в Западна Африка и предизвикателство към досегашното влияние на Русия и Франция. Страните, в които Китай проявява интерес - Сенегал, Кот д'Ивоар и Мали - са френскоговорящи и исторически са били под влиянието на Франция, като бивши колонии.

В региона Франция е била основен доставчик на оръжие, но Китай се опитва да промени този баланс на власт, извършвайки продажби и установявайки влияние. Това се случва в условията на намаляващо влияние на Франция и растяща роля на Русия в региона, предаде news.bg.

Китайската стратегия в западноафриканския пазар на оръжие е отразена в медиите и в Китай, където се подчертава като индикатор за разширяващото се китайско влияние и като предизвикателство към вече установеното влияние на Русия и Франция.

Макар че Китай и Русия са показвали съгласие и единство след началото на украинския конфликт, Китай се ангажира пряко в конкуренция с руския си съюзник в западноафриканския пазар на оръжие.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14