Икономика

Уроци и помагала бъркат най-много в джоба на родителите на ученици

  28.08.2023 09:07  
Уроци и помагала бъркат най-много в джоба на родителите на ученици

И тази година разходите за учениците няма да бъдат никак малки, но може ли те да бъдат ограничени?
"Много е важно за кой клас подготвяме ученика и какво искаме да сложим в раницата. Може родителят да попита учителя какво трябва да купи, защото купуваме доста неща, които не са чак толкова необходими. Аз изчаках известно време, за да видя от какво наистина има нужда моето дете в първи клас. Тази година има и помощи от 1 до 4 клас, родителите се справят", коментира Яна Алексиева от Асоциация "Родители" пред Bulgaria ON AIR.

Гостът обърна внимание, че една част от учебниците са безплатни, а в някои училища детето може да остави всички учебници и помагала в класната стая.

Според Алексиева, много по-голяма тема е, когато родителите започнат да дават пари за всякакъв тип частни уроци. Тя обърна внимание, че все повече пада възрастта, на която детето тръгва на частни уроци.

"Големият разход е, когато трябва да заплатим за уроци и помагала, за които не е много ясно защо са ни", отбеляза Алексиева.

"Тази година почти няма какво да купувам за един четвъртокласник, защото през годините сме се презапасили доста. Ключово важно е как ще намери той мотивацията, за да може тези деца да учат и да виждат как се развиват. Учениците споделят, че училището върви малко по-бавно от техния свят. Децата ни имат нужда от много повече умения, отколкото от знания", каза още гостът.

По думите на Алексиева има нужда да начертаем пътна карта къде искаме да стигнем с това образование. Важно е и учителите да бъдат чути за учебното съдържание.

 


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14