Икономика

Visa и Mastercard спират сътрудничеството си с криптоборсата Binance

  27.08.2023 12:12  
Visa и Mastercard спират сътрудничеството си с криптоборсата Binance

Гигантите Visa и Mastercard се оттеглят от картовите си партньорства с най-голямата в света криптоборса Binance Holdings, предават световните агенции. Най-вероятната причина за този ход е, че борсата е изправена пред продължаващ регулаторен натиск.

Visa спря издаването на нови събрандирани карти с Binance в Европа още през месец юли, съобщи говорител на криптокомпанията, цитиран от Bloomberg. Mastercard, от своя страна, ще прекрати картовото си партньорство изцяло през септември. От Mastercard все още не са посочили причина за решението, а от Visa не са коментирали допълнително темата.

Припомняме, че Binance стана обект на строг надзор от финансовите регулатори по света след серията от скандали в сектора. Срещу компанията и срещу нейния главнен изпълнителен директор Чанпън Джао бяха заведени дела от американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC), както и от Комисията по търговия със стокови фючърси.

Решенията на Visa и Mastercard са поредният удар по усилията на Binance да навлезе на мейнстрийм пазара. Крипто борсата в момента изглежда все по-изолирана от традиционната финансова система.

През месец юни Binance и формално несвързаната с нея американска Binance.US постигнаха споразумение с американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC), като по този начин беше избегнато замразяване на активи в размер на милиарди долари, съобщават световните агенции. Както виждаме обаче, това съвсем не беше краят на битката между компаниите и регулатора.

Binance отдели американския си бизнес в независимо дружество и независима борса - Binance.US. Според SEC, обаче, международната криптоборса и фирми, свързани с ръководителя ѝ, тайно контролират дейността в САЩ и имат възможност да прехвърлят активи извън страната. Именно заради това и се искаше временно замразяване на активи.

Binance и Binance.US отричат всички обвинения.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14