Новини

Обвинени за шпионаж: Българите са притежавали фалшиви документи от 10 държави, представяли са се за журналисти

  16.08.2023 13:22  
Обвинени за шпионаж: Българите са притежавали фалшиви документи от 10 държави, представяли са се за журналисти
  bTV

Тримата българите, задържани за шпионаж в полза на Русия, са притежавали фалшиви документи от около 10 държави. За това пишат медиите във Великобритания.

От Скотланд Ярд са открили фалшиви прескарти и брандирани дрехи на два известни телевизионни канала. Твърди се, че контраразузнаването МИ-5 е предало информацията от специализираното разследване на полицията. Това става и повод и за арестите на петима души през февруари. От тях само трима остават в ареста.

Към момента Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са обвинени за притежание на 19 фалшиви документа, които са използвани с „неправомерни намерения“ – в това число паспорти, лични карти и други документи от близо 10 държави.

Медиите във Великобритания цитират информация, че фалшифицирането е ръководено от 45-годишния Русев. В къщата му за гости в Норфолк следователите са открили оборудване за изработването на фалшивите документи.

Българите, които чакат да се изправят пред съда през следващата година, са били засечени и в апартамент в Лондон, разположен в близост до военната база Нортхолт. Тя е известна с това, че често се използва от министри, чуждестранни държавни глави и членове на кралското семейство.

Медиите на Острова коментират и участието на българите в изборите зад граница. По неофициална информация на bTV двама от обвинените са свързани с партия „Възраждане“, а един – с БСП. И тримата са участвали в изборите през 2015 г.

Темата за арестуваните българи е водеща и за вестник "Таймс", според който Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са се представяли и за журналисти. При обиск на дома на един от задържаните са открити фалшиви прескарти и облекло, с помощта на които те са се представяли за служители на два популярни американски телевизионни канала за документалистика. Изданието цитира свои източници от Скотланд Ярд, според които дегизирани като телевизионен екип, тримата са събирали информация на различни места в Лондон, както и в Германия и Черна гора.


Анкета

Подкрепяте ли отнемането на колите на пияните и дрогирани шофьори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14