Новини

Бившата кметица на Красно село пак е осъдена за конфликт на интереси

  16.08.2023 10:49  
Бившата кметица на Красно село пак е осъдена за конфликт на интереси

Бившата кметица на столичния район “Красно село“ Росина Станиславова е осъдена по второ дело за конфликт на интереси. По-рано тези година тя беше отстранена от кметския пост с решение на съда, след като се разбра, че в качеството си на кмет е сключила договор с дъщеря си.

Сега Станиславова е осъдена по второто по-голямо дело, заведено от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Комисията я глоби с 15 000 лв., тъй като се е назначила за ръководител на европейски проект и е взела малко над 9800 лв. по програма "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания". Когато се разбра за този случай, Станиславова отказа да върне парите с аргумента, че е работила за тях.

Сега обаче тя ще трябва да ги върне заради съдебното решение. Съдът е потвърдил отнемане в полза на Столична община на нетното дневно възнаграждение в размер на 487.95 лв., което кметицата е получила за три дни работа по проекта.

Отделно е поставено отнемане в полза на държавата на сумата от 9 981.46 лв., представляваща получената материална облага за периода от май 2020 г. до март 2021 г. Плюс това Станиславова ще трябва да плати и глобата от 15 000 лева.

“Законът не допуска фактически ситуации, в които дадено лице, заемащо публична длъжност, би могло да повлияе в частен интерес като по този начин компрометира публичната длъжност, реда и начина, по който се осъществяват функциите, възложени на съответното учреждение или ведомство“, се казва в решението на Върховния административен съд.

"Демократична България", която я издигна за кмет, сне доверието си от нея и още след избухването на скандала дари за благотворителност същата сума.

 


Анкета

Подкрепяте ли отнемането на колите на пияните и дрогирани шофьори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14