Новини

Георги Георгиев вече е обвинен за шест заплахи за убийство срещу обезобразената жена от Стара Загора

  04.08.2023 16:07  
Георги Георгиев вече е обвинен за шест заплахи за убийство срещу обезобразената жена от Стара Загора

Районната прокуратура в Стара Загора повдигна в петък ново обвинение срещу 26-годишния Георги Георгиев за още четири закани с убийство към 18-годишната Дебора. С него те стават общо шест.

Младата жена беше нападната в края на юни, вследствие на което влезе в болнца със счупен нос, счупена скула, 21 порезни рани, нанесени с макетен нож, и обръсната глава. Заподозреният Георгиев е бил задържан, но в началото на юли Окръжният съд в Стара Загора е отменил ареста му заради квалифицирането на престъплението като „лека телесна повреда“.

След като случаят стана публичен, прокуратурата ускори разследването, а в неделя Георгиев беше отново задържанпо различно обвинение – за заплаха с убийство. В понеделник Районният съд в Стара Загора остави обвиняемия в ареста за постоянно.

Досега бяха установени две заплахи от Георгиев – на 24 и 25 юни 2023 г., за което той беше привлечен като обвиняем. Според новите доказателства той е отправил заплахи към 18-годишната жена лично и чрез мобилно приложение още четири пъти от април до 25 юни 2023 г. За това му е повдигнато допълнително обвинение в рамките на воденото досъдебно производство за закана с убийство.

„Днес в 10.30 ч., пред процесуалните му представители, на Г.Г. лично е било предявено обвинение за това, че в периода от началото на месец април 2023 г. до 25.06.2023 г., в гр. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, се заканил с убийство на Д.М., и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му“, се съобщава на сайта на районната прокуратура.

„Според събраните нови доказателства заканите са отправени лично към пострадалото момиче и чрез мобилно приложение, като в тях се съдържат агресивни заплахи за саморазправа“, пишат още от държавното обвинение.

Освен делото за закана за убийство срещу Георгиев се води и друго – за причиняване на средна телесна повреда. Според прессъобщението на прокуратурата „по двете дела са събрани категорични доказателства, че Г.Г. е извършител на деянията“. Те се базират на разпити на свидетели, назначени експертизи, огледи на местопроизшествието, иззети веществени доказателства и биологичен материал и други.

Случаят предизвика масово обществено възмущение и протести в десетки градове в цялата страна. Парламентът прекъсна лятната си почивка, за да гласува по-тежки промени за защита от домашно насилие в законодателството.

Вследствие на случая временният главен прокурор Борислав Сарафов поиска и получи оставката на Георги Видев, зам.-ръководител на окръжната прокуратура в Стара Загора. Срещу него и Десислава Първанова, която е първият наблюдаващ прокурор по делото срещу Георгиев, започна проверка, която трябва да инспектира работата им две години назад.


Анкета

Подкрепяте ли отнемането на колите на пияните и дрогирани шофьори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14